Cresc șansele unui război cu Rusia? NATO pregătește cel mai mare exercițiu militar din ultimul deceniu

Cresc șansele unui război cu Rusia? NATO pregătește cel mai mare exercițiu militar din ultimul deceniu
| Foto: g4media.ro

Un total de 90.000 de soldați, 50 de nave, 80 de avioane și peste 1.100 de vehicule de luptă vor fi parte a amplului exercițiu organizat de către NATO anul acesta.

Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) a anunțat că va începe săptămâna viitoare cel mai mare exercițiu militar din ultimele decenii, o operațiune de câteva luni la care vor participa 90.000 de soldați ai alianței. Acesta este cel mai mare exercițiu al NATO din 1988, înainte de prăbușirea Uniunii Sovietice, și vine în timp ce această alianță militară își revizuiește strategiile de apărare după invazia rusă a Ucrainei.

Generalul american Christopher Cavoli, șeful Comandamentului European al NATO, a declarat că exercițiul, intitulat „Steadfast Defender”, se va desfășura până în luna mai, cu participarea celor 31 de țări NATO și a Suediei, care aspiră să se alăture alianței militare.

„Va fi o demonstrație clară a unității noastre, a puterii noastre și a hotărârii noastre de a ne proteja reciproc”, a spus militarul. În total, manevrele militare vor include participarea a 50 de nave, 80 de avioane și peste 1.100 de vehicule de luptă.

Exercițiile – o serie de manevre mai mici – se vor desfășura din America de Nord până pe flancul estic al NATO, lângă granița cu Rusia.

La rândul său, șeful Comitetului Militar, amiralul olandez Rob Bauer, a comentat că țările NATO trebuie să fie pregătite să înfrunte adversari precum „Rusia sau grupările teroriste”. „Dacă ne vom afla într-o aseme această situație, dacă ne vor ataca (…) Nu căutăm un conflict, dar dacă ne vor ataca, trebuie să fim pregătiți”, a spus el, potrivit g4media.ro.

Țările alianței trebuie „să aibă planuri și de aceea ne pregătim pentru un conflict”, a spus Bauer, subliniind că acesta este un „număr record de trupe”. Bauer a adăugat că trupele terestre ale Rusiei au fost împovărate de războiul din Ucraina, dar a remarcat că Marina și Forțele Aeriene rămân forțe „considerabile”.

Oficialul militar a declarat că eforturile Rusiei de a-și reconstitui forțele au fost îngreunate de impactul sancțiunilor occidentale, dar că Moscova încă are capacitatea de a crește producția de artilerie și rachete.

În ceea ce privește conflictul din Ucraina, care a început în februarie 2022, Bauer a indicat că încă există lupte intense, dar că linia frontului „nu se mișcă prea mult într-o direcție sau alta”.

Comenteaza