Cresc tensiunile între NATO și Rusia. Pentagonul monitorizează un posibil atac cu arme chimice în Mariupol

Cresc tensiunile între NATO și Rusia. Pentagonul monitorizează un posibil atac cu arme chimice în Mariupol

Dacă se va descoperi că Rusia a folosit arme chimice în oraşul strategic de rezistenţă, ar reprezenta o escaladare majoră a conflictului şi ar reprezenta o provocare directă pentru NATO de a acţiona.

Secretarul de presă al Departamentului Apărării, John Kirby, a declarat că Pentagonul monitorizează îndeaproape rapoartele de luni seară privind un posibil atac cu arme chimice ruseşti asupra oraşului ucrainean Mariupol.

"Suntem la curent cu rapoartele din social media care susţin că forţele ruseşti au desfăşurat o potenţială muniţie chimică în Mariupol, Ucraina", a declarat luni Kirby. "Nu putem confirma în acest moment şi vom continua să monitorizăm îndeaproape situaţia", potrivit CNBC.

"Aceste rapoarte, dacă sunt adevărate, sunt profund îngrijorătoare şi reflectă îngrijorările pe care le-am avut cu privire la potenţialul Rusiei de a folosi o varietate de agenţi pentru combaterea revoltelor, inclusiv gaze lacrimogene amestecate cu agenţi chimici, în Ucraina", a declarat Kirby.

Ministrul britanic de externe Liz Truss a declarat, de asemenea, că guvernul său lucrează "urgent" pentru a verifica detaliile unui presupus atac.

Raportul iniţial a fost sub forma unui mesaj Telegram postat de Regimentul Azov, o parte ultranaţionalistă a Gărzii Naţionale ucrainene. Mesajul Azov spunea că forţele ruseşti au folosit "o substanţă otrăvitoare de origine necunoscută".

"Orice utilizare a unor astfel de arme ar fi o escaladare dură în acest conflict şi îi vom cere socoteală lui Putin şi regimului său", a scris Truss pe Twitter.

Oficialii americani avertizează de mai multe zile că armata rusă va continua aproape sigur să comită atrocităţi în timp ce îşi dublează atacurile în regiunile estice ale Ucrainei.

"Liderii ruşi au arătat în trecut ... brutalitatea cu care îşi conduc şi îşi desfăşoară operaţiunile", a declarat Kirby reporterilor în cursul zilei de luni, citând ca exemplu presupusa utilizare de către Rusia a armelor chimice în timpul războiului civil sirian.

Comenteaza