Creştinii catolici sărbătoresc Paştele

Creştinii catolici sărbătoresc Paştele
| Foto: Vatican Media

Creştinii catolici sărbătoresc astăzi Învierea Domnului - Paştele, cea mai mare sărbătoare a Creştinătăţii.

În condiţiile restricţiilor impuse de declararea stării de urgenţă, toate celebrările sunt oficiate în biserici de preoţi fără prezența credincioșilor şi transmise online.

”Cristos înviat din morţi nu este împiedicat de nici o ordonanţă militară şi pentru că nu reuşim să mergem noi la El, intră El în casele şi în inimile noastre”, spune purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Romano-Catolice Bucureşti, pr. Francisc Doboş.

"Trăim vremuri de încercare şi nu ne-am închipuit vreodată că vom ajunge în vremuri moderne să fim cuprinşi de această imposibilitate de a participa la Sărbătoarea Învierii. Nici un război nu ne-ar fi îndepărtat de biserică. Iată că o face un virus. Avem o părere de rău că credincioşii noştri nu se pot spovedi şi împărtăşi. Dar toate măsurile impuse de autorităţi credem cu tărie că sunt pentru salvarea noastră. Pentru mântuirea noastră este Învierea lui Isus, dar pentru salvarea noastră, a vieţilor noastre, avem toate aceste măsuri de prudenţă, ca să nu ne infectăm cu acest virus", a declarat Doboş pentru AGERPRES.

Și la Vatican restricțiile stării de urgență, impuse din cauza pandemiei de Covid-19, au determinat modificări semnificative în rânduiala slujbei din noaptea de Paști și din duminica Învierii Domnului.

Aseară papa Francisc a prezidat Vigilia pascală la ora Romei 21.00 în bazilica San Pietro fără participarea credincioșilor

De asemenea, dacă în mod tradițional în duminica Paştelui, Papa celebra mesa de Înviere, în Piaţa San Pietro în fața a mii de credincioși după care rostea de la balconul bazilicii în zeci de limbi, tradiţionalul mesaj de Paşte şi binecuvântarea ''urbi et orbi'' și aici anul acesta lucruruile vor fi diferite.

Astfel, papa Francisc va celebra Sfânta Liturghie la ora 11.00 la Altarul Catedrei din bazilica San Pietro. În jurul orei 12 din fața Altarului Mărturisirii va transmite ”Urbi et Orbi” mesajul pascal.

Comenteaza