Crime cu premeditare pe Autostrada Transilvania

Crime cu premeditare pe Autostrada Transilvania
De la deschiderea circulaţiei pe A3, mai mulţi şoferi au avut inconştienţa să se urce la volan sub influenţa alcoolului.

Poliţia clujeană a făcut o statistică privind numărul şoferilor descoperiţi în trafic cu o alcoolemie în sânge peste limita legală şi care circulau cu viteze de peste 130 de km la oră.

Potrivit datelor Biroului Poliţiei pentru Autostradă, de la inaugurarea tronsonului Gilău-Turda, în decembrie 2009 şi până în decembrie 2010, au fost întocmite nouă dosare penale faţă de conducătorii autovehiculelor care au fost surprinşi de poliţişti în timp ce conduceau cu alcoolemie în sânge peste limita legală, adică peste 0,80 mg/l alcool pur în sânge. Inconştienţa este în creştere anul acesta. În 2011, până în data de 15 aprilie, au fost întocmite deja actele premergătoare începerii urmăririi penale pentru aceeaşi infracţiune faţă de 15 conducători de auto-vehicule. Depistarea în trafic a şoferilor băuţi se află în strânsă legătură şi cu sporirea controalelor tematice întreprinse de poliţiştii rutieri în primele trei luni ale anului, însă numărul celor care îşi pun propria viaţă şi viaţa celorlaţi în pericol conducând maşina pe magistrală poate să fie mult mai mare.

Anul acesta, acţiunile preventive au crescut cu peste 250 şi s-au soldat cu suspendarea permisului de conducere pentru 113 şoferi. Şi numărul amenzilor radar aplicate a crescut cu circa 900 (30%) în 2011 faţă de anul precedent. Cu toate că nu s-au înregistrat accidente rutiere grave, statisticile indică o predilecţie pentru viteză excesivă: 25 de şoferi care conduceau cu mai mult de 50 de kilometri peste viteza legală s-au ales cu permisele suspendate, iar alţi 13 s-au autotamponat de parapet din pricina neadaptării vitezei. În aceeaşi perioadă a anului 2010, 27 de conducători auto s-au izbit de parapet.

"Le recomandăm şoferilor să nu circule pe drumurile publice şi cu atât mai mult pe autostradă după ce au consumat alcool. Riscul este foarte mare, dat fiind că viteza de circulaţie este mai crescută, iar reacţiile la obstacole ale celor care au consumal alcool sunt încetinite", a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Cluj, inspectorul Gina Pop.

Recoltă zilnică de beţivi

În urmă cu două zile, un şofer de 35 de ani a fost prins de poliţie la volanul unei maşini neînmatriculate, care avea montate numere false, fără permis şi sub influenţa alcoolului. Concursul de infracţiuni rutiere săvârşite i-a adus şoferului un dosar penal şi arestarea preventivă. El a fost depistat pe Bd. 21 Decembrie 1918 din Cluj-Napoca şi a refuzat recoltarea de probe biologice de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei. Un alt bărbat, de 34 de ani, din Turda, a fost oprit în trafic şi s-a constatat că avea o îmbibaţie de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge. Şi el s-a ales cu dosar penal.

 

 

Comenteaza