Cristian Dulca, imaginea centrului de îngrijiri fondat de fostul mitropolit Bartolomeu

Cristian Dulca, imaginea centrului de îngrijiri fondat de fostul mitropolit Bartolomeu
Antrenorul “U” Cluj a explicat că a trecut şi el prin încercarea de a fi bolnav de cancer şi vrea să dea o mână de ajutor celor care se vor ocupa de pacienţii aflaţi în fază terminală. Centrul va fi deschis la începutul lui noiembrie.

Anunţul a fost făcut la o conferinţă de presă găzduită de PS Vasile Someşanu de clădirea unde în curând va funcţiona Centrul de Îngrijiri Paliative "Sfântul Nectarie" din Cluj-Napoca, iniţiat cu câţiva ani în urmă de regretatul mitropolit Bartolomeu Anania. Aici vor fi îngrijiţi, sprijiniţi şi consiliaţi bolnavi de cancer aflaţi în stadiu terminal.

"Am trecut şi eu, după cum se ştie, prin momente foarte grele, am avut probleme oncologice pe care le-am depăşit cu greu, dar cu capul sus", a declarat Dulca. "Sunt fericit să fiu ambasadorul acestui proiect, voi ajuta cu imaginea şi cu cunoştinţele mele, dar voi veni periodic să văd cum pot ajuta, să vorbesc cu oamenii care vor fi internaţi aici, să fiu alături de ei şi să dau o mână de ajutor", a adăugat antrenorul de la "U". Dulca a fost diagnosticat de două ori cu cancer, în 2008 şi în 2011 şi de fiecare dată a reuşit să învingă boala.

Alături de Arhiepiscopia Ortodoxă Română a Vadului, Feleacului şi Clujului, iniţiativa este susţinută de Institutul Oncologic "Prof. Dr. Ion Chiricuţă". Bolnavii şi familiile lor au vor primi consiliere şi sprijin pentru a trece mai uşor prin încercările aduse de această boală. "Trebuie să nu uităm că pacienţii care vor avea parte de serviciile acestui centru au un pronostic foarte redus. Îngrijirea paleativă presupune o perspectivă holistică, spirituală, psihologică, socială şi medicală a bolnavului aflat în fază terminală. Acesta e standardul de îngrijire pentre ei", a punctat Patriciu Achimaş, manager în cadrul institutului clujean. Oficialii centrului doresc şi o colaborare cu Casa de Asigurări de Sănătate. Horea Uioreanu, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj a promis sprijin în obţinerea aprobărilor de la Ministerul Muncii şi al Sănătăţii.

Centrul va fi deschis în 9 noiembrie, de ziua Sfântului Nectarie. Va avea o capacitate de 20 de paturi pentru internări, la care se adaugă consultaţiile şi consilierea oferită de specialişti. Personalul centrului va fi alcătuit atât din angajaţi, cât şi din voluntari. Vor lucra aici medici de diferite specializări, assitente medicale, infiFOrmiere, precum şi studenţi ai Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) "Iuliu Haţeganu". "Vor fi aici în permanenţă cel puţin 3 preoţi, pentru alinarea durerilor sufleteşti ale bolnavilor noştri", a precizat episcopul vicar Vasile Someşanul, preşedintele asociaţiei care se ocupă de centru. Deja s-au anunţat câţiva medici care vor să voluntarieze în noul centrul. Pentru construcţia şi dotările actuale s-au plătit până acum 3.061.000 de lei. Au fost organizate campanii, lansări de carte, expoziţii, concerte caritabile şi totul se va încheia în 20 septembrie cu un recital al artistului Tudor Gheorghe.

(Florentina TĂTAR, articol preluat de PROVINCIANEWS.RO)

Mai este nevoie de sprijin

Pentru finalizarea centrului mai este nevoie de 700.000 de lei, astfel că a fost iniţiată o campanie de strângere de fonduri. Cei care vor să facă o faptă bună şi să sprijine acţiunea prin care se va alina suferinţa unor oameni greu încercaţi pot dona 2 euro prin SMS la numărul 8840, valabil în reţelele Orange, Vodafone şi Cosmote.

 

Comenteaza