Crucea sfințită de Papa Ioan Paul al II-lea a ajuns la Cluj

Crucea sfințită de Papa Ioan Paul al II-lea a ajuns la Cluj
Crucea și icoana Zilelor Mondiale ale Tineretului Catolici se află în pelerinaj în țara noastră și au ajuns la Cluj-Napoca după ce au fost prezente în mai multe orașe ale țării, precum Bacău, Oneşti, Roman, Butea, Iași, București, Timișoara, Lugoj, Blaj sau Oradea.

 

Tinerii catolici din Cluj-Napoca au întâmpinat duminică seară crucea la catedrala greco-catolică Schimbarea la Față, unde de la ora 18:00 a fost oficiată Sfânta Liturghie. A urmat un program de adorație euharistică, după care, începând cu ora 21:00, s-a pornit în pelerinaj spre catedrala în construcție a Martirilor și Mărturisitorilor Credinței din secolul XX.

Crucea va putea fi venerată luni în capela Sfântul Iosif până la ora 18:00, când va porni în pelerinaj spre Biserica Piaristă (a Universității) unde va fi preluată de comunitatea romano-catolică din Cluj-Napoca.

Pelerinajul crucii și a icoanei Zilelor Mondiale ale Tineretului, început în țara noastră pe 14 octombrie, se va încheia pe 1 noiembrie, după care acestea vor fi predate tinerilor catolici din Ungaria. 

Dăruită de Papa Ioan Paul al II-lea

Crucea din lemn, înaltă de 3,80 m, a fost sfințită de către Sfântul Părinte Papa Ioan Paul al II-lea în 1984, după care a fost trimisă în întreaga lume pentru a vesti Zilele Mondiale ale Tineretului, iar acum este însoțită de o icoană a Maicii Domnului încredințată de același pontif în 2003.

Astfel, crucea a marcat Întâlnirile Mondiale ale Tineretului Catolic de la Buenos Aires (1987), Santiago de Compostela (1989), Częstochowa (1991), Denver (1993), Manila (1995), Paris (1997), Roma (2000), Toronto (2002), Köln (2005), Sydney (2008), Madrid (2011) și Rio de Janeiro (2013). Acum crucea se află în pelerinaj spre Cracovia, unde va fi următoarea Întâlnire Mondială a Tineretului în perioada 25-31 iulie 2016.

Zilele Mondiale ale Tineretului au fost instituite de către Papa Ioan Paul al II-lea în 1985 și au loc la un interval de doi sau trei ani, în diferite orașe ale lumii, iar la nivel local se sărbătoresc în fiecare an de sărbătoarea Floriilor. În 2015, Cluj-Napoca va fi gazda întâlnirii naționale a tinerilor catolici din România, în perioada 22-26 iulie.

Asemănare cu flacăra olimpică

Preafințitul episcop greco-catolic al eparhiei de Cluj-Gherla, Florentin Crihălmeanu, a asemănat pelerinajul crucii cu cel al flăcării olimpice, care străbate mai multe colțurile ale lumii până ajunge în orașul unde se vor desfășura următoarele Jocuri Olimpice. În acest fel, și această cruce a pornit de la Rio de Janeiro, destinația finală fiind Cracovia, unde va avea loc următoarea ediție a Zilelor Mondiale ale Tineretului, în 2016. 

”Este ceea ce se face în general în acei ani olimpici, în acei ani în care cu mult timp înaintea evenimentului sportiv al Olimpiadei se pleacă într-o mare procesiune cu flacăra olimpică prin diferite capitale ale lumii și este la loc de cinste tocmai pentru ca toți oamenii și tineretul în mod particular să poată trăi un moment de emulație pentru sport, pentu sănătate. În mod asemănător putem spune că această flacără olimpică a iubirii lui Hristos acum poposește aici pentru a ne aduce aminte de Acela care s-a jertfit pe acest lemn al crucii și prin care de fapt lemnul crucii a primit valoarea mântuitoare.

Este semnul prin care toți ne-am născut la credință prin taina botezului, este semnul prin care cu toții plecăm din această lume în momentul înmormântării sub semnul crucii. Această cruce în mod particular a fost purtată la zilele mondiale ale tineretului din toate colțurile  lumii sub trei pontifi romani: Sfântul Ioan Paul al II-lea, sub Benedict al XVI-lea și iată cum sub pontificatul sfântului părinte Francisc.

Ne rugăm lui Dumnezeu ca acest lemn al crucii pe care l-ați văzut și care n-are un corp pe el să fie de fapt o invitație pentru toți tinerii de astăzi să-și aducă jertfa lor cu iubire lui Dumnezeu pentru ca astfel toate necazurile, toate suferințele, toate bolile noastre să fie transformate în bucurie, în veselie, așa cum moartea a fost transformată în înviere și astfel tineretul nostru să fie un tineret sănătos, bucuros, plin de viață aducând mărire Tatălui și Fiului și Sfântului Spirit. Amin, a spus ierarhul greco-catolic Florentin Crihălmeanu.

”În primul rând e o cruce simplă de lemn. N-are neapărat o valoare artistică, dar are o valoare spirituală extraordinară pentru că este darul Sfântului Paul al II-lea. În 1984 Sfântul Părinte Ioan Paul al II-lea a încredințat această cruce simplă tinerilor din lumea întreagă cu următorul mesaj: ”Dragi tineri! La încheierea anului jubiliar vă încredințez însuși semnul anului sfânt, crucea lui Hristos. Purtați-o în lume ca semn al iubirii lui Hristos pentru întreaga omenire și vestiți tuturor că numai în Hristos cel mort și înviat există salvare și mântuire.

E un mesaj spiritual, dar și un mandat pentru tineri. Tinerii au purtat această cruce în întreaga lume. Această cruce a fost prezentă în marile biserici ale lumii, în sanctuare, în bazilici, dar a fost prezentă în penitenciare, în orfelinate, în spitale, în locuri unde suferința este prezentă. Pe această cruce este fixată rugăciunea a milioane și milioane de oameni, dacă ne gândim că această cruce a devenit și simbolul întâlnirii mondiale ale tineretului, inventate tot de Sfântul Ioan Paul al II-lea.

În 1985, Ioan Paul al II-lea spus: ”Ce-ar fi ca tinerii să aibă o zi a lor?” De atunci, în fiecare duminică a Floriilor este ziua mondială a tineretului. Apoi odată la doi, trei ani i-a invitat pe tineri în diferite locuri ale lumii, în toate continentele să se întâlnească tinerii din lumea întreagă. Această cruce a devenit o cruce pelerină”, a explicat părintele responsabil pentru pastorația tineretului din Dieceza de Iași.      

Comenteaza