Culisele filmului clujean, prezentat în premieră la TIFF: "Vrem să arătăm părţile fumoase ale omului, ale Transilvaniei" VIDEO

Culisele filmului clujean, prezentat în premieră la TIFF:
Radu Băzăvan, alias Groparu, a dezvăluit pentru ziuadecj.ro ce ce presupune să faci un film cu un buget mic şi cu actori amatori. Anul acesta, "Usturoi" va avea premiera la TIFF. Anul viitor ar putea rula în cadrul a cel puţin 12 competiţii internaţionale.

Am aşteptat, încă de anul trecut, să vedem Usturoi la TIFF. Ce s-a întâmplat şi cum de avem anul acesta norocul să îl putem vedea?

Anul trecut eram încă departe de a termina proiectul. De montaj s-a ocupat un singur om, regizorul Lucian Alexandrescu, în timpul în care nu avea de lucru. Deci de timp, pentru a se dedica exclusiv montajului nu a beneficiat decât cu mare zgârcenie. Plus de aceasta faptul că regizorul locuieşte în Miami, pe alt fus orar, a îngreunat un pic comunicarea, în ciuda tehnologiei moderne. Ne mai trebuiau nişte cadre pentru a da coerenţă poveştii, aveam nevoie de mult timp pentru a cădea de acord asupra structurii poveştii etc. În cele din urmă, am reuşit să tăiem capetele acestui balaur, şi - iată - avem filmul terminat. După exact doi ani de când am început efectiv să lucrăm la el cu camera în mână - acum doi ani, tot în perioada TIFF, filmam prin oraş.

Cum s-a născut ideea pentru acest film?

Ne doream foarte mult să facem ceva frumos. să ecranizăm o poveste originală, plină de învăţăminte, care să arate părţile frumoase ale omului, ale României, ale Transilvaniei.

Cât a durat, care este echipa cu care ai lucrat, care a fost bugetul?

Buget? Încă nu am tras linie, dar cred că puteam cumpăra un apartament cu banii pe care i-am cheltuit cu filmul. Fireşte, cheltuielile au fost reduse la maximum şi am fost extrem de economi - de nevoie. Am filmat trei săptămâni, iar din echipa tehnică au făcut parte, cu precădere, cunoscutul bucătar Mircea Groza, alături de Lucian Alexandrescu (regizorul), Ionuţ Turda, Cristian Nemeş, Mihai Pripon şi Victor Sampaleanu. Dintre actori aş dori să-i menţionez pe Elena Ivanca, Ileana Negru şi "Jon" Selesi, ca actori profesionişti, şi Nicu Varga, Tibi Covaci, Istvan Kanalas, Mihai "Mishu" Calian, Vlad Cucu. De asemenea, bloggerii Alina Crâncău, Gabriel Oana, Răzvan Dragoş, Adrian Hădean. Fireşte, lista este mai lungă, dar starurile noastre au fost şi rămân cei doi senzaţionali Sebastian Topan şi Darius Stoica, doi copii extraordinari.

Cum i-ai găsit pe cei doi tineri protagonişti şi cum v-aţi înţeles pe platourile de filmare?

Am umblat foarte mult să găsim doi copii dezgheţaţi, inteligenţi, fotogenici, care să aibă experienţă cu scena şi cu care să se poată lucra foarte bine. I-am găsit după ce am făcut casting cu zeci de copii şi pot să spun că nu puteam găsi alţii mai buni. Încercăm să-i aducem pe toţi la lansare, sperăm să şi reuşim! Sebastian are vara aceasta examen de admitere la liceu, şi acest lucru este prioritar, dar poate reuşim să readunăm echipa.

Intenţionezi să înscrii "Usturoi" în competiţii de film?

Filmul este deja înscris în peste 12 competiţii internaţionale şi urmează să-l mai înscriem în cel puţin încă atâtea. Şi aceasta reprezintă o problemă - cheltuim în medie cam 50 de euro pe fiecare înscriere la festival, avem însă marele noroc că am legat un parteneriat cu o firmă mare şi serioasă de curierat care ne transportă dosarele de înscriere în toate colţurile globului.

Din teasere pare a fi un film dinamic, plin de umor. De ce nu trebuie ratat acest film?

"Usturoi" este un proiect total aparte. În primul şi-n primul rând, este un film construit efectiv din pasiune. Pasiunea noastră şi a colegilor care au dat ce aveau mai bun. Apoi, este un film dinamic, alert, promit că nu are scene plictisitoare, umorul este natural şi cred că toţi ardelenii se vor regăsi în el. Iar cei care nu sunt ardeleni nu au cum să nu guste graiul nostru aparte. Mai mult, reprezintă un concept cinematografic nou, care nu s-a mai făcut în România. Este un film care se poate viziona cu copii de orice vârstă - nu avem înjurături sau scene periculoase în film, iar învăţătura care se poate trage este una sănătoasă: dacă îţi doreşti cu adevărat ceva, nu pregeta să-ţi urmăreşti visul chiar dacă eşti un copil sărac dintr-un sătuc uitat de lume. Vă aşteptăm să vedeţi filmul! Plus că, cu "Usturoi", scăpaţi şi de vampiri. Garantat!

"Usturoi" e un film independent care prezintă povestea a doi copii prieteni, unul rom, celălalt român, care fug de acasă la oraş ca să se facă actori.

Protagonişti sunt doi copii: Sebastian Topan are 12 ani, iar Darius Stoica are 10 ani. "Ambii sunt din Sălaj, unul e din Bârgou, celălalt din Zalău", spune el. Cum s-a oprit la cei doi protagonişti? "Am umblat prin judeţul Sălaj până i-am găsit pe amândoi. Sebastian a câştigat deja mai multe premii de actorie, iar Darius are un portofoliu impresionant de premii câştigate la concursuri de muzică - e un violonist de excepţie", arăta producătorul Radu Băzăvan la începutul filmărilor, în luna mai, pentru ziuadecj.ro.

Filmul a fost turnat în lunile mai şi iunie 2013 în Sălaj şi în Cluj-Napoca. "Este o comedie românească autentică, proaspătă şi originală fără scene lungi la masă, fără cadre moarte, fără comunism şi (din păcate pentru unii) fără nuditate", mai scrie Băzăvan pe blogul său.

Echipa de filmare a fost compusă din regizorul Lucian Alexandrescu de la E-motions films, Ionuţ Turda de la IT Media Studio, Chris Nemeş, Mircea Groza, Mihai Pripon şi de scenaristul şi producătorul Radu Băzăvan.

În film joacă Elena Ivanca, Ileana Negru şi Jon Selesi, alături de câţiva bloggeri clujeni şi mai mulţi artişti, între care Nicu Covaci şi Nicu Varga. "Dar starurile noastre incontestabile rămân Sebastian Topan şi Darius Stoica, doi copii extraordinari - aşa cum urmează să vedeţi", precizează blogerul.

Filmul "Usturoi" va rula în premieră joi, 5 iunie, la Casa TIFF, în prezenţa echipei.

Comenteaza