Aer de oraş, culturi ca la ţară. Mulţi mănăştureni care stau la bloc au răsaduri, ce-i drept, foarte mici, la doi paşi de zonele cu asfalt. Majoritatea celor care lucrează pământul sunt pensionari. Între aceştia, am găsit-o pe Ana Iaţui, care va împlini peste câteva luni 80 de ani. Ea cultivă pe una dintre cele mai mărginaşe parcele ale terenului ceapă, morcovi, mărar, varză, roşii şi "ce mai apuc". Grădinuţa e modestă, are cel mult 10 metri pătraţi şi este cultivată de bunicuţă de doar doi ani. "Până acum terenul era pustiu. Ce era să fac, să-l las aşa? Mai pun nişte legume", spune ea.
De altfel, toţi agricultorii de ocazie spun că plantează legume pe aceste terenuri de numai doi ani, deşi în zonă sunt vizibile mici cabane care datează de ani de zile, ridicate de mănăştureni ca să se adăpostească de arşiţa verii. Între aceştia este şi Nicolae Jucan (51 de ani), care lucrează o fâşie de teren de câţiva metri pătraţi cu morcovi, mărar, ceapă, varză şi roşii. "Am început să-l lucrez de anul trecut. Mai lucrăm în grădină să nu cumpărăm din piaţă", spune Jucan. Mănăşturenii udă culturile dintr-un mic fir de apă care se varsă în pârâul Calvaria. "Dacă nu era pârâul ăsta, nu ieşea nimic. Şi aşa, anul trecut abia dacă a ieşit ceva; roşiile, de exemplu, s-au stricat. Lucrez pământul ăsta de doi ani pentru că m-am pensionat şi am zis că mai bine lucrez un pic de pământ decât să cumpăr din piaţă", a spus unul dintre cei care cultivă terenurile şi care afirmă că "acum doi ani" a reuşit să primească jumătate din parcela pe care o lucra un pensionar care nu s-a mai putut ocupa de ea.
Terenul cultivat de mănăştureni are o suprafaţă apreciabilă şi se află pe malul stâng al pârâului Calvaria, în spatele blocurilor cu 10 etaje de pe strada Parâng. Ca să ajungi la grădini trebuie fie să te strecori printre două garaje, fie să foloseşti poarta care separă grădinile de un teren viran, fie să cobori în albia amenajată a pârâului Calvaria, unde mulţi cultivatori au pus trepte prin care urcă direct în grădini. Terenul este îngrădit şi nu sunt puţini cultivatorii care au pus şi lacăt pe porţile amplasate pe albia pârâului, pentru a-i împiedica pe eventualii hoţi de legume să pătrundă. Terenurile din zona pârâului Calvaria sunt în mare parte revendicate, iar 25 dintre proprietari au fost deja repuşi în posesie. Alte terenuri se află însă în administrarea primăriei, conform şefului Biroului de presă al instituţiei, Iulia Perşa.