Cum a fost foamea generalizată folosită ca instrument politic în URSS. Două volume lansate la Cluj arată documente

Cum a fost foamea generalizată folosită ca instrument politic în URSS. Două volume lansate la Cluj arată documente
Două volume care vorbesc despre situaţia politică, economică şi socială din fosta Uniune Sovietică (URSS) prin prisma documentelor din arhivele diplomatice româneşti vor fi lansate la Cluj.

Este vorba de „Marea foamete sovietică, 1926-1936" şi „Foametea, piatiletka şi ferma colectivă: documente diplomatice româneşti", două volume care colectează şi comentează documente

inedite din arhivele diplomatice românești şi din fostele arhive sovietice din perioada de consolidare a imperiului sovietic. Volumele au fost publicate sub egida Institutului „George Bariţiu" din Cluj-Napoca, şi tratează "cauzele, caracterul şi consecinţele uneia dintre cele mai mari tragedii ale secolului XX - foametea organizată de regimul bolşevic, în contextul planului cincinal, al colectivizării în masă şi al industrializării accelerate", după cum prezintă autorii.


Aceştia spun că cele două volume aduc o serie de elemente de noutate "asupra modului în care foametea generalizată a fost utilizată ca instrument politic în procesul de consolidare a sistemului
administrativ de comandă sovietic". Volumele apar în seria "Afaceri orientale", iniţiată de Vadim Guzun și coordonată de cercetătorul științific Lucian Nastasă-Kovács și de profesorul Vasile Pușcaș. Acestea sunt dedicate satelor românești de la Est de Nistru.

Vadim Guzun este diplomat, doctorand al Academiei Române, iar lansarea volumelor va avea loc vineri la ora 16, la Institutul „George Bariţiu". Volumele vor fi prezentate de profesorul Michael  Shafir , de Vasole Puşcaş şi de Lucian Nastasă-Kovács.

Comenteaza