Cum a furat 1,8 milioane de euro o contabilă de la Agenţia de Dezvoltare

Cum a furat 1,8 milioane de euro o contabilă de la Agenţia de Dezvoltare
O contabilă de la Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Vest, Cosmina Druţă, este cercetată de procurorii DNA pentru spălare de bani, înşelăciune, fals în înscrisuri sub semnătură privată, fals material în înscrisuri oficiale şi uz de fals, toate în formă continuată.

 

Cosmina Druţă este şi contabil la Institutul Regional pentru Cercetare educaţie şi Transfer Tehnologic (IRCETT) şi asociat şi administrator la Vangher SRL.

Procurorii arată că  Druţă a profitat de calitatea de angajată a ADR Nord -Vest şi IRCETT SA, cu drept de a depune instrumente de plată la bancă şi trezorerie, de a ridica extrase de cont şi de a completa ordine de plată, astfel încât, în perioada ianuarie 2011  iulie 2012, cu complicitatea soţului său, Vasile Naica, ar fi falsificat ordine de plată în baza cărora suma totală de 7.667,212,88 lei (1,8 milioane euro) a fost transferată, din contul celor două instituţii la care inculpata era contabil, în contul Vangher SRL.

Druţă ar fi falsificat ordinele de plata atât prin inserarea de menţiuni care nu aveau la bază existenţa unor raporturi de natură contractuală, cât şi prin falsificarea semnăturii unor persoane cu funcţii de conducere din cadrul ADR Nord Vest sau IRCETT SA.

Totodată, pentru a masca modalitatea frauduloasă în care banii au fost transferaţi în contul Vangher SRL, Druţă ar fi falsificat, în perioada în cauză, toate extrasele de cont, de la bancă şi de la trezorerie, pe care le-a depus în contabilitatea ADR Nord -Vest şi IRCETT SA.

Sesizarea care a  stat la baza cercetărilor procurorilor DNA a fost înaintată chiar de directorul ADR-NV, Claudiu Coşier, şi a fost trimisă în urmă cu doar o săptămână.


Pentru a ascunde originea ilicită a transferurilor de bani în contul Vangher SRL, cei doi, în calitate de administratori ai firmei, ar fi emis facturi care reflectau operaţiuni comerciale fictive pentru fiecare transfer în contul firmei, operaţiuni pe care le-au înregistrat în contabilitatea acestei societăţi comerciale.

Inculpatei Cosmina Druţă i s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile procurorilor, este vorba de înşelăciune şi spălare de bani, ambele în formă continuată, şi a fost reţinută pentru 24 de ore. Ea vafi prezentată astăzi la Tribunalul Cluj cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile.

În cauză se efectuează acte de urmărire penală şi faţă de Vasile Naica, acuzat de complicitate la înşelăciune şi spălare de bani, ambele în formă continuată.

Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Vest (ADR-NV) este o instituţie ce administrează fondurile europene alocate de Uniunea Europeană prin programele de preaderare şi respectiv cele structurale. A fost înfiinţată în urmă cu 14 ani de Consiliile Judeţene din Ardealul de Nord, respectiv cele din judeţele Cluj, Satu Mare, Maramureş, Sălaj, Bihor şi Bistriţa-Năsăud. RCETT este o societate pe acţiuni unde acţionari sunt mai multe instituţii publice din Ardealul de Nord, între care şi Consiliul Judeţean Cluj, dar şi consiliile judeţene din Bistriţa-Năsăud, Maramureş, Sălaj şi Satu Mare, dar şi universităţile "Babeş-Bolyai", Universitatea de Artă şi Design, Universitatea Tehnică, Universitatea de Medicină şi Farmacie din Cluj-Napoca, Universitatea de Nord in Baia Mare, Universitatea din Oradea şi alte instituţii.

UPDATE Druţă va fi adusă în faţa instanţei Tribunalului la ora 13, cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile.

UPDATE 2 Contabila a fost arestată preventiv pentru 29 de zile de Tribunalul Cluj. Ea şi-a recunoscut faptele în faţa instanţei.

Comenteaza