Cum a ieşit din cursă Muzeul de Istorie a Transilvaniei

Cum a ieşit din cursă Muzeul de Istorie a Transilvaniei
Ministerul Culturii: şi în situaţia în care contractul de reamenajare a instituţiei clujene ar fi declarat valid, nu există bani pentru demararea acestor lucrări.


Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional (MCPN) a arătat, la solicitarea ZIUA de CLUJ, că din pricina lipsei de fonduri există şanse infime ca Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei (MNIT) să reintre în circuit.

MNIT a pierdut şansa de a juca în liga muzeelor de interes naţional. Cel puţin asta demonstrează periodizarea evoluţiei colecţiilor expuse în instituţiile de artă din ţară, efectuată de oficialii Ministerului Culturii. "În principiu, situaţia în care se află acum Muzeul de Istorie a Transilvaniei de la Cluj îşi are originile în mandatul domnului ministru Adrian Iorgulescu (PNL - n. red.). Pe vremea dânsului au fost demarate o serie de acţiuni cu diverse firme, pentru amenajarea colecţiilor muzeale din ţară. Contractul controversat semnat la finalul lui 2009 a fost în timpul mandatului lui Theodor Paleologu", a declarat pentru ZIUA de CLUJ Radu Enache, purtătorul de cuvânt al MNIT. În 2010 noul ministru, Kelemen Hunor, a trimis Corpul de Control la Cluj pentru a verifica modul în care a fost contractată firma executantă a lucrărilor de reamenajare muzeală, în baza unui contract de drepturi de autor în valoare de 11 milioane de euro.

"Nu s-au dat banii în 2010 către Muzeul de Istorie a Transilvaniei tocmai pentru că existau suspiciuni privind atribuirea contractului. Au fost primite mai multe memorii din partea directorului Ioan Piso, precum şi contramemorii din partea vechii conduceri, care a semnat contractul", a mai explicat Enache. El certifică însă că, "din punct de vedere strict legal, Corpul de Control nu a găsit nimic în neregulă în actele semnate de muzeu cu firma respectivă", Artex International Services SRL. "Teoretic, ministerul, ca ordonator principal de credite în subordinea căruia se află MNIT, este bun de plată... când va avea banii. Noi avem un buget foarte mic pentru 2011. Anul acesta are loc şi Festivalul Enescu. Avem datoria să susţinem acest eveniment marcant. Pentru demararea acelor lucrări de la Cluj, în acest moment nu avem bani. Ni se rupe inima, dar asta este situaţia", a conchis, franc, Radu Enache de la MCPN.

Ministerul nu a putut explica însă de unde provine suma de 11 milioane de euro, avansată deopotrivă în anunţul de licitaţie al MNIT, cât şi în contractul semnat cu Artex Services International. Acest mister al cifrelor identice în anunţ şi în propunerea de reamenajare depusă de Artex pentru concursul de proiecte constituie, de altfel, subiectul anchetelor (fără rezultat - n. red.) derulate de Curtea de Conturi şi de Autoritatea Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice (ANRMAP).

Firma Artex Services International, înfiinţată în 2005, este specializată în "gestionarea monumentelor, clădirilor istorice şi a altor obiective de interes turistic" şi deţine certificare în domeniul amenajării muzeale. Potrivit bilanţului financiar publicat pe site-ul Ministerului de Finanţe, profitul brut realizat de Artex în 2005 a fost de circa 18.000 de lei. Aceleaşi date indică pentru anii următori, 2006-2009, o evoluţie spectaculoasă a profitului brut, de la aproape 3,5 milioane de lei la peste 14,5 milioane de lei. Menţionăm că începând din august 2005 şi până în decembrie 2008 Adrian Iorgulescu şi-a exercitat portofoliul de ministru al Culturii în guvernul Tăriceanu. Artex Services a executat cu succes în aceşti ultimi ani, cosmetizarea colecţiilor muzeelor Carpaţilor Răsăriteni din Sfântu Gheorghe, Brukenthal din Sibiu şi Antipa din Bucureşti.

Întreaga colecţie şi tezaurul MNIT sunt depozitate de aproape doi ani în subsolul instituţiei şi nu pot fi vizitate. Directorul Ioan Piso spune că şi clădirea care adăposteşte muzeul este şubredă. Conducerea MNIT şi ministerul nu au oferit însă alte variante la contractul cu Artex Services şi nici nu au cerut rezilierea contractului. Oficialii Artex nu au putut fi contactaţi telefonic în cursul zilei de ieri.

Conflict vechi cu ministrul Iorgulescu

Directorul MNIT, Ioan Piso, a fost iniţial înlăturat din funcţie în primăvara lui 2006 de fostul ministru al Culturii şi Cultelor, Adrian Iorgulescu. Motivul invocat a fost acela că activitatea managerială a lui Piso a primit nota 7,41, faţă de minimum 8. Piso a depus o contestaţie la minister, care i-a şi respins-o drept "neîntemeiată". Piso a acţionat în instanţă ministerul şi a primit câştig de cauză la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Postul său fusese, însă, ocupat prin concurs în 2006, de Viorica Crişan. Piso a fost repus în funcţia de director în 2007, dar, printr-un ordin al ministrului Iorgulescu, a fost înlăturat a doua oară din funcţie, la 31 decembrie 2007, dată la care i se încheia contractul de management. Piso a primit ordinul în ianuarie 2008, iar şase ore mai târziu a fost anunţat că este repus în funcţie, tot de Iorgulescu. Actualmente, Piso conduce MNIT fără a deţine un contract de management, întrucât a împlinit vârsta de pensionare.

Profitul brut al firmei Artex 2005-2009

2009 - profit brut 14.603.161 lei
2008 - profit brut 6.322.888 lei
2007 - profit brut 3.166.421lei
2006 - profit brut 3.466.187 lei
2005 - profit brut 18.059 lei

 

Comenteaza