Video De ce a murit alpinistul Zsolt Torok. "Acolo este o zonă foarte instabilă"

De ce a murit alpinistul Zsolt Torok. "Acolo este o zonă foarte instabilă"
Ultima fotografie a lui Zsolt Torok cu Vlad Căpușan, la Centrala de Escaladă din Cluj, în 4 august | Foto: Facebook

Șeful Salvamont Sibiu, Adrian David, crede că Zsolt Torok a murit după ce o stâncă s-a desprins, având în vedere că zona în care se afla, din apropierea Vârfului Negoiu din Munții Făgăraș, este foarte instabilă și puțin frecventată de alpiniști. 

Torok era plecat singur pe munte, într-o zonă fără semnal. Adrian David a declarat că accidentul în care a murit alpinistul s-a produs după ce o stâncă s-a desprins.

„A fost unul dintre cei mai buni alpiniști din România. Eu cred că s-a desprins o stâncă cu el, dat fiind faptul că acolo este o zonă foarte instabilă și este un traseu foarte puțin frecventat de alpiniști”, a spus Adrian David, pentru MEDIAFAX.

Căutările au început sâmbătă dimineață. „Noi am primit doar în dimineața aceasta solicitarea (de a-l căuta, n. red.), dar se pare că de miercuri nu a mai răspuns”, menționează șeful Salvamont Sibiu. Imediat au fost declanșate căutările și alpinistul a fost localizat cu ajutorul unui elicopter.

„Am declanșat acțiunea de căutare cu echipe de la Salvamont Sibiu, Salvamont Prahova și jandarmerie, iar în sprijin ne-au venit un elicopter de la Ministerul de Interne, de la Inspectoratul General de Aviație, care a survolat zona și din elicopter s-a localizat o persoană căzută foarte aproape de Vârful Negoiu.

S-au deplasat imediat echipe terestre, l-au identficat, l-au găsit pe alpinistul respectiv decedat și s-a dispus evacuarea acestuia într-o zonă în care poate veni elicopterul pentru a-l prelua, dat fiind faptul că este foarte mult de mers”, a precizat Adrian David.

Soția alpinistului Torok Zsolt spune că acesta a plecat singur pe munte de mai multe zile, dar că nu și-a făcut griji întrucât știa că în zonă nu este semnal de telefon.

„A plecat marți, marți seara am vorbit cu el, era la refugiul Călțun. Miercuri dimineața a plecat într-o plimbare și s-a întâmplat. Știind că e într-o zonă fără semnal, nu ne-am alertat foarte tare. De miercuri nu mai știam nimic de el. Azi dimineață au ajuns un grup la refugiul Călțun și au văzut că lucrurile lui sunt acolo.

Într-adevăr știam că trebuie să vină, dar știam că el are la el cort și absolut tot ce are nevoie, am zis, știe ce face. Și dimineață când am aflat că i-au găsit lucrurile, am sunat imediat și am anunțat. El trebuia duminică să se întoarcă. A plecat singur și urma să se întâlnească cu alte persoane acolo. Asta a fost problema, că așa ne-am sesizat că ceva nu este în regulă, fiind o zonă fără semnal”, a spus soția alpinistului.

Zsolt Torok era unul dintre cei mai cunoscuți alpiniști din România. În 2016, el a urcat cinci vârfuri în Himalaya, iar în trei dintre ascensniuni i-a fost alături clujeanul Vlad Căpuşan.

Cei doi au realizat în 2016 în Himalaya două premiere naţionale şi o premieră mondială, în acest caz fiind primii oameni care au ajuns pe Peak 5 din regiunea Makalu, un munte înalt de 6.421 m, care nu a mai fost urcat de nimeni până atunci, în condiţiile în care vârful a fost deschis ascensiunii în 2003.

În 2013, Torok a condus expediţia din România de pe Nanga Parbat, 8.126 m, cea mai mare performanţă în alpinismul românesc. Era unul dintre cei mai cunoscuţi alpinişti români la nivel mondial, realizator al mai multor premiere. Printre altele, a fost pe Maratonul Marilor Pereţi, Trilogia Alpilor şi pe K2.

Au făcut un film despre ascensiunea în Anzii Cordilieri

Clujeanul Vlad Căpușan și arădeanul Zsolt Torok s-au întors în februarie anul trecut din Patagonia (Anzii Cordielieri, Argentina), unde au reușit să urce spectaculosul și dificilul vârf Cerro Torre, un succes al alpinismului românesc. Au parcurs 85 km și 3.200 m diferență de nivel în cele șapte zile petrecute pe munte.

Echipa românească a urcat în deschiderea traseului cu alta din SUA, celelalte echipe urmând să urce pe traseul croit de români și de americani. Secțiunile cele mai dificile, au fost trecute la rând, în special ultima lungime, cu o luptă grea care a durat peste opt ore.

În acest punct al traseului, românii au dormit o noapte sub vârf pentru a putea continua ascensiunea. Documentarul "Vertical", ce redă ascensiunea din Patagonia, a fost difuzat la Festivalul de Film Montan de la Poprad (Slovacia). 

VEZI Film despre ascensiunea în Patagonia, difuzat la un festival internațional

Comenteaza