Cum a vizitat un clujean un sfert de glob cu cateva zeci de euro in buzunar

Cum a vizitat un clujean un sfert de glob cu cateva zeci de euro in buzunar
A pornit să înconjoare lumea cu doar 70 de euro în buzunar, cu autostopul, iar acum trece pe-acasă într-o scurtă vizită după ce a bătut 48.000 de kilometri şi un sfert de glob.

Timotei Rad e tânărul clujean despre care ziuadecj.ro a arătat că porneşte în jurul lumii cu autostopul, în urmă cu câteva luni. Atunci, Timotei a anunţat că întreg bugetul călătoriei e de doar 70 de euro. A depasit bugetul, dar a gasit si sustinatori care l-au ajutat - ori cu o masa calda, ori cu bani virati in cont. "Totul e sa pornesti la drum", explica el.

Deşi a călătorit prin zone uitate de civilizaţie, Timotei şi-a actualizat în permanenţă blogul. Ultima postare vorbeşte despre Azerbaidjan. "Azerbagian dintre toate ţările ex sovietice ce le-am văzut eu până acum (Moldova, Ucraina, Kazahstan, Azerbadjan) e cea mai religioasă şi cea mai puţin „marcată" de comunism", spune el. "În toate ţările ex sovietice în care am fost s-au păstrat sau moştenit cretinele posturi de control poliţienesc amplasate la ieşirile din localităţi", spune el.

A fost in Kazahstan, unde spune ca procesul comunist de colectivizare a distrus o cultură mai frumoasă decât cea mongolă. "Simbolul colectivizării forţate a Kazahstanului e un vârf de iurtă rupt", explica Rad. Aici, spune el, nivelul de trai e mai mare decat cel din Romania. "Sunt oameni săraci şi la ei, dar salariul mediu, al unui banal vânzător sau lucrător comercial dintr-un supermarket e cca 400 dolari americani! Mâncarea e mai ieftină decât la noi, iar combustibilul (motorină şi benzină) e de 2 ori mai ieftin decât la noi", explica Rad.

A fost pe drumuri aproape 5 luni si, intrebat in ce tara s-ar intoarce, raspunde fara ezitare: in Rusia. "E cea mai fantastica tara sub soare!", spune el entuziasmat. "Sunt cei mai nebuni si primitori oameni".

ziuadecj.ro l-a intrebat care sunt prejudecatile pe care si le-a invins calatorind un sfert de glob. "M-am convins ca toate religiile sunt identice si ca nationalitatea sau etnia sunt un alt concept artificial bazat pe niste sentimente si chestii banale ce le avem in comun unii cu altii, dar uitam ca avem in comun cu toti oamenii 206 oase, inima, sentimente, stomac, nevoia de a iubi". In polus, a constientizat "dimensiunea monstruoasa a societatii de consum in care traim". "Am luat-o prin lume fara sa-mi pese de bani, dar am observat in ce conditii se zbat altii pentru bani, haine de fite, masini si alte chestii de care chiar nu au nevoie", spune autostopistul.

Timotei Rad e acum la Cluj pentru cateva zile, dar e hotarat sa se intoarca la drum - "urmeaza China si Indochina", anunta el.

Citeste aici toate aventurile lui Timotei Rad - relatate pe larg pe blogul sau.

Comenteaza