Cum ajung drogurile în puşcăriile din România: Peste gard / Violatorii, criminalii, pedofilii sau proxeneţii se reprofilează în traficanţi

Cum ajung drogurile în puşcăriile din România: Peste gard / Violatorii, criminalii, pedofilii sau proxeneţii se reprofilează în traficanţi

Drogurile ajung fără probleme la deținuții din penitenciare. Foști deținuți povestesc pe rețelele sociale fără reținere despre faptul că e ceva banal consumul substanțe interzise în puşcării, cu exemple inclusiv de la Gherla. 

Cum ajung drogurile în penitenciare? Cel mai recent caz vine de la București. Polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate București, împreună cu procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală, au documentat pe 27 noiembrie activitatea infracțională a 20 de persoane (din care 17 persoane arestate în alte cauze), pentru săvârșirea infracțiunilor de trafic de droguri de risc și mare risc.

S-a reținut că, în perioada 2022 – 2023, persoanele încarcerate, aflate în executarea unor pedepse privative de libertate aplicate de instanțe pentru comiterea unor infracțiuni cu un grad ridicat de pericol social (trafic de droguri de mare risc, omor, tâlhărie, furt, trafic de persoane, pornografie infantilă, agresiune sexuală, viol), ar fi introdus în interiorul penitenciarului, cu sprijinul unor rude sau al unor persoane din anturajul apropiat, droguri de mare risc (heroină și cocaină), pe care le-ar fi vândut unor consumatori aflați în detenție.

Din cercetările efectuate a rezultat că drogurile ar fi fost aruncate peste gardul împrejmuitor în curtea locului de detenție ori ascunse în diverse produse alimentare sau obiecte de vestimentație. În interiorul penitenciarului, dozele ar fi fost distribuite direct sau prin utilizarea unor sisteme artizanale de transport, iar prețul ar fi fost stabilit preponderent în pachete de țigări, a transmis gherlainfo.ro.

În situația în care dealerul ar fi convenit ca plata să se facă în bani, sumele ar fi fost achitate de intermediarii consumatorului (rude sau persoane apropiate), fie direct, fie prin transfer bancar în conturi ale unor persoane indicate de traficant.

Din probatoriul administrat, a rezultat că prețul unei doze de 0,01 grame de heroină ar fi fost echivalat cu 10 pachete de țigări, iar al uneia de 0,4 grame de cocaină era de 1.500 – 2.000 de lei, rezultând astfel că valoarea unui gram de heroină s-ar fi ridicat la aproximativ 25.000 de lei, iar a unui gram de cocaină la 5.000 de lei, mai scrie sursa citată. 

Comenteaza