Cum ajung elevii de la munte la şcoală: parcurg 6 kilometri zilnic pe jos VIDEO

Cum ajung elevii de la munte la şcoală: parcurg 6 kilometri zilnic pe jos VIDEO
În judeţul Cluj există încă elevi care parcurg zilnic kilometri întregi pe jos pentru a ajunge la şcoală. De exemplu, mai mulţi elevi din Băişoara au de mers pe jos în fiecare zi şase kilometri , drumul pana la scoala si inapoi acasa . De multe ori, drumul îl străbat în condiţii greu de imaginat.

Pentru a ajunge la cursuri, copiii care locuiesc în cătunul Muntele Bocului au de urcat şi de coborât zilnic câţiva kilometri pe această cărare de munte. Jos, la şoseaua principală, îi aşteaptă autobuzul care îi ia să îi ducă la şcoală 21:30

Ana Bujdea este elevă în clasa a IV-a la şcoala din Muntele Băişorii. Locuieşte împreună cu familia într-un cătun din comuna Băişoara şi, la numai 11 ani, merge zilnic pe jos şase kilometri pentru a ajunge la ore. Vezi ce spune ea, în materialul video

Cu aceeaşi situaţie se confruntă încă patru elevi care locuiesc în cătunele aparţinând comunei Băişoara.

Autorităţile locale spun că sunt neputincioase în faţa situaţiei, în condiţiile în care autobuzele şcolare nu pot ajunge până la locuinţele elevilor. Un studiu World Vision în perioada august-septembrie 2011 în 1490 de familii din opt judeţe ale ţării, printre care şi Clujul. Cercetarea a evaluat câteva aspecte privind calitatea vieţii copiilor din mediul rural, folosind perspectiva copiilor şi pe cea a adulţilor din gospodărie.

Eşantionul a cuprins 1.460 de gospodării, alese în mod aleator din 261 de sate din 128 de comune aflate în judeţele Iaşi, Vaslui, Constanţa, Ialomiţa, Vâlcea, Dolj, Olt şi Cluj.

Reporter: Cosmin Oanţă
Imagine: Cristi Rus

Comenteaza