Cum ajungi vedetă pe Facebook cu reţete pentru mâncare

Cum ajungi vedetă pe Facebook cu reţete pentru mâncare
Teodora Rogobete este clujeanul cel mai apreciat pe cunoscuta reţea de socializare Facebook. Cu cele peste 31.500 de „like"-uri, „Teo's Kitchen" devansează toate celelalte pagini create de clujeni pe reţeaua de socializare.

"Teo's Kitchen" este nu doar un blog de nişă - doar cu reţete pentru mâncare - dar funcţionează şi pe o platformă gratuită, blogspot.com. Chiar şi în aceste condiţii, blogul este unul dintre cele mai vizitate din Cluj şi printre cele mai cunoscute în domeniul culinar, din ţară.

UPDATE "Oricui îi place să sharuiască haleli", aşa explică Darius Groza, director divizia web la o agenţia de publicitate Vitrina Advertising, succesul paginii de Facebook al clujencei. "Reușește prin a fi apetisant. Și oricui îi place să sharuiască haleli. Și să-și facă singur poftă, clătindu-și ochii. Însă nu vorbim de orice blog culinar și de orice publicație generalistă. Câteva bloguri culinare, alea mai apreciate, Hădean, Teo's Kitchen, reușesc să bată unele site-uri. Fiindcă au carismă, au o prezentare bună și au avut un pic de noroc sau conjunctură în ascensiunea lor, pe care au știut s-o dubleze cu o promovare bună și s-o "condimenteze" cu social networking după gust. Site-urile au un public stabil și apoi vizitatori din Google și din alte link-uiri. Pe când blogurile culinare cele mai apreciate își adună pe toți cei interesaţi de gastronomie, care vor reveni", spune el.

Grupul clujean Creative Monkeyz, cel care a creat cunoscutul serial online "RObotzi", este cel care are cele mai multe aprecieri pe Facebook - peste 607.000 de fani şi ocupă, astfel, locul 6 în clasamentul naţional, conform facebrands.com.


Solista Andra, originară din Turda, ocupă şi ea un clasament onorabil: 213.000 fani pe Facebook, şi ocupă, astfel, poziţia a 36-a în clasamentul general. "Teo's Kitchen" ocupă locul 361, cu 31.531 fani la ora redactării acestui material. Un alt blogger culinar din Cluj, Adi Hădean, are şi el aproape 16.500 de fani pe Facebook şi ocupă, astfel, poziţia 668 în clasament.

De cât timp administrezi blogul tău culinar, gospodini.blogspot.com?


Blogul a început în septembrie 2007, la început că o joacă, un blog personal, un loc unde să îmi ţin toate reţetele şi să le pot accesă de oriunde. În timp, numărul de vizitatori a început să crească şi a ajuns unde e acum.

Există şi alte bloguri pe care le administrezi? dacă da, care? sunt şi ele tematice?

Administrez un blog de handmade, Teo's Crafts, unde prezint tot felul de lucruşoare pe care le fac în timpul liber, însă pentru că blogul culinar este foarte solicitant, nu apuc să îl adminstrez aşa cum mi-aş dori.


Este administrarea unui blog tematic reţetă succesului în online, sau sunt preferate blogurile generaliste?

Se spune că "the beauty is în the eye of the beholder" şi cred că asta se aplică şi în cazul blogurilor: unii preferă blogurile de nişă, alţii blogurile generaliste. Nu cred că există o formulă magică pe care să o adopţi şi să fii sigur că vei avea succes. Acum sunt pe piaţa online, de exemplu, foarte multe bloguri culinare, însă nu toate au succes şi nu toate prind la public.


De unde pasiunea pentru gătit?


Este o pasiune moştenită de la mama şi bunica mea şi chiar dacă de mică nu mă implicam în mod deosebit în bucătărie pentru că erau mereu ele "pe metereze", am tras cu ochiul şi am învăţat foarte multe lucruri pe care apoi le-am pus în practică după ce m-am căsătorit şi a venit momentul să gătesc.


Cum obţii reţetele?

Unele sunt reţete de familie, primite de la mama, bunica, vecina, mătuşa etc, altele sunt reţete clasice, altele sunt invenţii personale. Cred însă că stă în puterea fiecărui bucătar să facă din orice reţetă una deosebită, adăugând ingrediente sau ajustând reţeta după gusturile proprii şi mai ales adăugând o poveste fiecărei reţete.



Cum ţii legătură cu comunitatea creaţă în jurul blogului?

Au fost şi întâlniri în offline, am făcut diverse evenimente unde am gătit şi am făcut cunoştinţă personal cu cititorii blogului. În rest, ţinem legătură pe canalele de socializare şi prin intermediul comentariilor de pe blog. Foarte multă lume însă mă recunoaşte pe stradă şi mă întreabă diverse lucruri despre reţete sau despre mine. Pagina de facebook este unul dintre mijloacele prin care comunicăm zilnic, foarte eficient.



Se poate vorbi despre blogul tău că despre o afacere? Acoperă veniturile sale valoarea timpului investit?

Este oarecum normal ca la timpul şi munca investită să vină şi o răsplată financiară, însă sunt perioade cu suişuri şi coborâşuri, că în orice domeniu. Eu am renunţat la jobul de fiecare zi şi blogul este unicul meu job acum.



Cum de nu ai decis să migrezi pe un domeniu propriu cu acest blog?

Domeniul este cumpărat demult şi mutarea se va face undeva anul acesta. Am aşteptat întâi să avem un nou design, pe care l-am implementat deja şi încet încet, aşa că ardelenii, o să ne mutăm pe www.teoskitchen.ro

Cine este Teodora în offline?

Teodora este în primul rând o mămica foarte fericită şi împlinită. Apoi Teodora citeşte mult, este glumeaţă şi de obicei foarte veselă, se implică în foarte multe proiecte (uneori mai multe decât poate face faţă) şi are hobby-uri diverse, în special legate de handmade.

 

Etichete
Comenteaza