Cum au fost salvate cinci fete „rănite” în Făget

Cum au fost salvate cinci fete „rănite” în Făget
Cinci fete rănite care s-au rătăcit în Făget au fost găsite şi evacuate de Depaşamentul de intervenţii în situaţii de urgenţă al Crucii Roşii Cluj, asistaţi de radio amatorii de la Transilvania Connection, în cadrul unui amplu exerciţiu de salvare.

Un exerciţiu de salvare într-o zonă accidentată din zona cabanei militare din Făget s-a desfăşurat sâmbătă, pe un areal cuprins între drumul Făgetului şi un platou din Feleac. „Victimele", cinci fete cu vârste cuprinse între 16 şi 25 de ani s-au „rătăcit şi rănit" într-o zonă fără semnal, unicul reper fiind o linie aeriană de electricitate. Simularea a constat în găsirea victimelor, acordarea primului ajutor şi evacuarea lor până într-o locaţie unde puteau ajunge maşinile salvării. Protagonişti: Detaşamentul de intervenţii în situaţii de urgenţă al Crucii Roşii Cluj, asistaţi de radio amatorii de la Transilvania Amature Radio Emergency Service din cadrul Transilvania Connection.

Voluntarii Detaşamentului de intervenţie au fost împărţiţi de către conducătorul detaşamentului şi al acţiunii, Dumitru „Mitruţ" Bodea în două echipe care au pornit căutările din puncte diferite: o echipă din Feleac şi o alta, de la drumul Făgetului. Membrii detaşlamentului au periat pădurea pe teren accidentat până au dat de cele cinci „victime", care prezentau diferite „traume", două dintre ele, de exemplu, au trebuit evacuate de tărgi din zone greu accesibile până sus, pe platoul din Feleac. Radio amatorii de la Transilvania Connection au asigurat legătura radio cu echipajele tactice de căutare, pe de o parte, şi cu serviciul 112, zona fiind considerată ca fiind fără semnal GSM. Cei de la Transilvania Connection au asigurat şi transport de materiale şi victime cu maşinile off road.

Una dintre „victime" avea în dotare şi un dispozitiv de tip baliză radio (personaşl locator beacon) metoda folosită în identificare fiind detecţia prin radiogonimetrie. „Consider că a fost o simulare reuşită, care a testat cu succes capacitatea de răspuns a forţelor şi mijloacelor implicate, dar şi modul de comunicare şi intercooperare între diverse organisme implicate. Aş dori să facem lunar astfel de exerciţii", a punctat comandantul Detaşamentului de intervenţii în situaţii de urgenţă al Crucii Roşii Cluj, Mitruţ Bodea.

 

Comenteaza