Cum câştigi un Oscar în timpul liber VIDEO

Cum câştigi un Oscar în timpul liber VIDEO
Nu e puţin lucru să câştigi un Oscar fără să fii profesionist. Când eşti doar un entuziast şi îţi câştigi cu totul altfel existenţa, şansele unui astfel de premiu sunt aproape nule.

Clujeanul Doru Lupeanu e amator, scrie scenarii din pasiune, cu toate acestea a câştigat Oscarul european împreună cu echipa scurtmetrajului "Superman, Batman sau Spiderman", filmat la Cluj, şi formată doar din profesionişti.

Doru Lupeanu are 35 de ani, este economist de formaţie şi coordonator de marketing de profesie, şi a câştigat un premiu important în industria filmului. Iar de câţiva a emigrat în Canada. "Superman..." e al doilea scurtmetraj pentru care semnează scenariul şi pentru fiecare dintre cele două a câştigat premii. Primul a fost "Faţa galbenă care râde", care a primit premiul pentru scurtmetraj la Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF).

"Premiul a fost o surpriză totală, de fapt cam toate premiile pe care filmul le-a luat au venit ca o surpriză", spune Lupeanu. "Toată istoria din jurul filmului a evoluat mult mai departe decât mă așteptăm şi, cred, mai departe decât se aștepta oricine din echipa filmului".

Lupeanu spune că scurtmetrajul premiat la Berlin a avut "noroc, dacă pot să-l numesc aşa", de o echipă extraordinară, "de la Tudor care a ales să regizeze povestea asta şi până la actori şi la întreaga echipă din spatele ecranului". Trebuie spus că dintre toţi cei implicaţi în proiect, cu excepţia băieţelului Aaron Şerban, doar Doru Lupeanu e amator.

După ce a fost premiat pentru ambele scurtmetraje pentru care a scris scenariul, Lupeanu spune că nu se gândeşte să-şi transforme hobby-ul într-o profesie. "Pentru mine viitorul rămâne același, cel puțin din punct de vedere al scenariilor. Adică voi continua să scriu atât timp cât îmi face plăcere", explică el, adăugând că, totuşi, a evoluat - acum scrie lungmetraje. "Nu cred că voi transformă vreodată scrisul de scenarii într-o meserie, așa că deocamdată mă bucur de orice idee pe care o am și care ajunge să prindă contur pe hârtie. Deocamdată lucrez la câteva idei pentru un lung metraj, dar calea până la finalizare e încă lungă. Am unele variante de lucru...dar mai am de lucru până o să am variante care să mă mulţumească". Aceasta este şi explicaţia pentru care până acum dintre toate scenariile scrise de Lupeanu în timpul liber concretizate au ajuns doar două - "Faţa galbenă care râde" şi "Superman...". "Pentru că deocamdată scrisul rămâne un hobby, iar în ultimul an nu m-am aplecat prea mult asupra lui", arată scenaristul.

"Superman, Spiderman sau Batman", de Tudor Giurgiu, a primit premiul pentru cel mai bun scurtmetraj în 1 decembrie la gala Academiei de Film Europene (EFA), organizată în Valletta, Malta, potrivit site-ului oficial al evenimentului. Anul trecut, pelicula a câştigat premiul pentru cel mai bun scurtmetraj la festivalul de film de la Vallaloid.

La aceeaşi categorie au mai concurat scurtmetrajele "Demain, ca sera bien", de Pauline Gay, "Two Hearts", de Darren Thornton, "Miten Marjoja Poimitaan", de Elina Talvensaari, "L'Ambassadeur et moi", de Jan Czarlewski, "Im Freien", de Albert Sackl, "Csicska", de Attila Till, "Villa Antropoff", de Vladimir Leschiov şi Kaspar Jancis, "Sessiz", de Rezan Yeşilbaş, "Manha de Santo Antonio", de Joao Pedro Rodrigues, "Back of Beyond", de Michael Lennox, "Titloi Telous", de Yorgos Zois, şi "Einspruch VI", de Rolando Colla.

Anul trecut, filmul de scurtmetraj "Superman, Spiderman sau Batman" câştiga premiul pentru cel mai bun scurtmetraj european, la cea de-a 56-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Valladolid.

"Superman Spiderman sau Batman" spune povestea lui Aron, un băieţel de 5 ani, care, împreună cu tatăl său acoperit de griji, porneşte într-o dimineaţă pe un drum la capătul căruia doreşte, asemenea eroilor din benzile desenate, să-şi salveze mama bolnavă de inimă. Scurtmetrajul a fost filmat în întregime în Cluj Napoca, în locaţii din cartierele Gheorgheni, Grigorescu sau Spitalul de Recuperare, cu o echipă locală, între care actorii Bogdan Zsolt, Cornel Răileanu, Elena Ivanca, Ovidiu Crişan, Maria Seleş, Adriana Băilescu şi eroul filmului, copilul Aaron Şerban. Scenariul a fost scris de Doru Lupeanu, cunoscut şi pentru scenariul scurtmetrajului "Faţa galbenă care râde", în regia lui Constantin Popescu.

Prima informaţie despre filmările la "Superman..." a apărut pe Facebook, pe peretele lui Doru Lupeanu, anul trecut. "Shhh...shooting" anunţa postul de pe Facebook.

Scurtmetrajul s-a filmat la Cluj timp de trei zile, în satul Gheorgheni, în cartierul Gheorgheni, în Spitalul de Recuperare şi într-un... troleibuz. Pentru scena drumului pe care tatăl şi copilul îl au de parcurs spre spital a fost închiriat un "25".

"Superman, Spiderman sau Batman" a câştigat, în aprilie 2012, premiul pentru cel mai bun scurtmetraj de ficţiune la cea de-a 20-a ediţie a Aspen Shortfest, unul din cele mai prestigiose festivaluri de scurtmetraj din Statele Unite ale Americii.

Scurtmetrajul a avut premiera în cadrul celei de-a zecea ediţii a TIFF din Cluj-Napoca.

Premiile pentru "Faţa galbenă" şi "Superman..." obligă, ce ai de spus fanilor? :)

Sincer, nu mă simț obligat de nimic. Scriu pentru că-mi face plăcere și nu pentru că m-aș simți dator cuiva să creez scenarii sau orice altceva.

Referitor la lungmetrajele pentru care scrii scenariul - între o superproducţie de Hollywood şi un film românesc cu buget mic, unde se clasează planurile tale?:)

Bollywood cu iz de Ialomiţa. :) Habar nu am... nu mă gândesc la partea de realizare ci doar la povestea în sine și la cum evoluează pe hârtie sau monitor.

Vezi mai jos scurtmetrajul "Superman, Spiderman sau Batman":

Comenteaza