Cum faci bani din imobiliare în România. Un bloc ridicat fără autorizație, mistuit de flăcări

Cum faci bani din imobiliare în România. Un bloc ridicat fără autorizație, mistuit de flăcări

Un incendiu a izbucnit la o locuinţă care s-a extins la un bloc învecinat din sectorul 5 al capitalei. Distanța dintre cele două imobile era sub un metru. Blocul nu avea nici autorizație de construire, nici împotriva incendiilor, deși este locuit deja de șase ani, iar locatarii nu au acte de proprietate.

Locatarii susţin că dezvoltatorul nu le-a făcut acte de proprietate pentru că nu obţinuse încă o autorizaţie de construire, astfel că toată lumea din clădire a încheiat antecontracte sau promisiuni bilaterale de vânzare-cumpărare.

"Nu erau acte făcute pe bloc, erau făcute doar antecontracte sau ceva promisiuni bilaterale. Abia am reuşit cu chiu cu vai să ne facem mutaţie, să ne facem buletine şi oricum au fost nişte intervenţii destul de complicate. Proprietarul a zis că va face (actele, n. red.) şi că e în curs de rezolvare", a declarat Marian Dumitrescu, locatar al blocului care a luat foc.

Un apartament de două camere în blocul respectiv a fost estimat de dezvoltator la 45.000 de euro, iar oamenii au plătit un avans, iar apoi rate. Ei spun însă că nu li s-au dat şi acte de proprietate pe locuinţe, deşi sunt mutaţi unii din 2013, 2014 şi 2015, pentru că nu există autorizaţie de construire.

"Contractul pentru gaze e individual. Pentru apă plăteam la Apa Nova. Aveam apometre, numai că nu aveam fiecare contract individual. Era la client contractul, dar se calcula cam câţi metri am consumat fiecare. Nu s-a implicat nimeni, nu au făcut, au grăbit lucrurile, noi neavând unde să stăm, ni s-a promis, am făcut nişte contracte de promisiune bilaterală după care trebuia să reînnoim contractele.

El promitea că ne vinde, noi promiteam că o să cumpărăm. Am dat un avans şi pe urmă nişte rate aferente, fiecare cum s-a stabilit. Apartamentul de două camere, cum era al meu, era evaluat la 45.000 de euro. Am dat 10.000 avans şi 200 de euro rată pe lună. Am făcut la notar, în 3 exemplare.

Toată lumea din bloc stătea aşa, pe baza unei promisiuni bilaterale. Păi, dacă nu avea autorizaţie de construcţie, pe ce putea să facă? Eu stau de trei ani, din 2015. Exact după ce m-am mutat au apărut problemele. Nu aveam unde să stau, nu aveam ce să fac", a declarat un alt locatar.

În evidenţele Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti-Ilfov nu a fost identificată vreo solicitare din partea proprietarului sau beneficiarului blocului pentru obţinerea avizului de securitate la incendiu, conform ISU. Locuitorii clădirii au fost cazaţi în incinta căminului Liceului Dumitru Moţoc.

Cele 54 de familii ale blocului cuprins de flăcări aşteaptau sâmbătă să reintre în locuinţe. Clădirea tip vagon a fost ridicată în 2013 şi avea o singură ieşire. Primăria Sectorului 5 anunţă că a fost deschis dosar penal în cazul blocului care a luat foc. Primăria va asigura un ajutor de urgenţă de 3.000 lei/membru de familie şi va acorda, pentru familiile afectate, ajutoare la plata chiriei pentru o perioadă de până la trei ani.

Comenteaza