Cum i-au prins poliţiştii în patru zile pe hoţii a 57.000 de euro

Cum i-au prins poliţiştii în patru zile pe hoţii a 57.000 de euro
ZIUA de CLUJ vă prezintă elementele ce au dus la identificarea bărbatului care a furat 57.000 de euro dintr-o locuinţă şi a complicelui acestuia.
Doi bărbaţi au fost trimişi în judecată pentru furt calificat cu consecinţe deosebit de grave. Unul a pregătit timp de două săptămâni un jaf perfect, iar executantul a “stricat” tot în 15 secunde pentru că nu a ţinut cont de o singură indicaţie: să se ferească de camerele de supraveghere ale unei bănci. Hoţul a ieşit în evidenţă pe imagini pentru că purta bluză cu mâneci lungi pe caniculă.

Lorant Lorincz, în vârstă de 32 de ani, cel care a conceput planul spargerii, şi Lorant Hoathazi, în etate de 23 de ani, cel care a intrat în locuinţa jefuită, au fost trimişi în judecată. Hoathazi este acuzat de furt calificat cu consecinţe deosebit de grave, iar Lorincz de complicitate la furt calificat cu consecinţe deosebit de grave, din cauza sumei mari sustrase: 56.755 de euro şi 900 de lei. După ce anchetatorii i-au pus sub învinuire, ambii inculpaţi şi-au recunoscut faptele în amănunţime.

Totul a pornit de la discuţiile purtate în locuinţa jefuită între proprietară şi fiica acesteia, C.V., care era iubita complicelui la furt. Cele două femei şi-au retras din bancă economiile pentru a face o investiţie.

“Discutam cu mama mea despre posibila destinaţie a sumei de bani, respectiv achiziţionarea unui apartament, însă, personal, eu nu i-am spus inculpatului Lorincz despre aceste planuri. Este posibil să fi auzit conversaţii cât timp se afla în locuinţă”, a declarat C.V. la Parchet. Şi Lorincz le-a spus procurorilor că intenţiona să cumpere un apartament pentru el şi prietena lui din banii furaţi.

Potrivit anchetatorilor, cu două săptămâni înainte de furt, Lorincz a copiat cheile apartamentului. “Am luat cheile când am mers să fac cumpărături la Cora pentru prietena mea”, a spus Lorincz la Parchet. Apoi, el a aflat că mama iubitei urma să plece, pentru o săptămână, în alt oraş. Au urmat ameninţări pe telefonul fix din apartament. Prin urmare, când a plecat mama ei, C.V. şi-a chemat iubitul să stea împreună. Lorincz i-a promis amicului Hoathazi 5.000 de euro pentru comiterea jafului, i-a înmânat cheile şi i-a spus că în dimineaţa zilei de 22 iulie nu este acasă nimeni.

“Mi-a spus (Lorincz - n. red.) să intru în bloc prin zona trecerii de pietoni, pentru a nu fi surprins de camerele de supraveghere ale unei bănci, lucru de care eu nu am ţinut cont”, le-a spus Hoathazi anchetatorilor. “Inculpatul Hoathazi Lorant a zis la interfon că este poştaşul, deşi persoana care împărţea corespondenţa nu a fost în imobil”, se arată în rechizitoriu. Poliţiştii s-au uitat pe imaginile surprinse de camerele de supraveghere ale agenţiei Băncii Transilvania de pe strada Donath din ziua jafului şi au observat un tânăr suspect în intervalul orar 10.23.40 – 10.23.55.

“Timp de trei zile, eu şi colegii mei am stat cu ochii în monitoare şi am urmărit imaginile din intervalul cât a lipsit de acasă proprietara. A fost şi fler. Băiatul acela chiar nu avea ce căuta acolo. Plus că era îmbrăcat cu o bluză cu mâneci lungi, în ciuda faptului că era o zi călduroasă. Mânecile le-a folosit în interiorul locuinţei pentru a-şi acoperi mâinile ca să nu lase urme”, a explicat comisarul Mircea Rus, şeful Biroului Investigaţii Criminale din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie.

Fiind prietenul părţii vătămate, Lorincz a fost chemat la poliţie pentru a vedea imaginile cu tânărul suspect. El nu le-a spus poliţiştilor numele acestuia, însă le-a indicat numele altui tânăr care l-ar putea recunoaşte. “Oricum, un coleg îl ştia pe tânărul din imagini din vedere. Ştia că locuieşte în Floreşti”, a spus Mircea Rus. Astfel, după patru zile de la jaf, poliţiştii
l-au luat de acasă pe Hoathazi, care a povestit tot scenariul şi i-a ajutat la reconstituirea furtului.

Şi-a ameninţat iubita din arest

Ultima conversaţie între Lorant Lorincz şi iubita sa, cu care era împreună de peste un an, a avut loc în 26 iulie, când el i-a spus că merge la poliţie pentru a vedea imaginile de pe camerele de supraveghere. “În 27 iulie, ora 8:00, m-a sunat avocatul lui, care mi-a spus că a fost reţinut şi că ar dori să îi aduc nişte haine. Avocatul mi-a spus următoarele: «Eu doar transmit. Lorant spune că dacă nu-ţi retragi plângerea, o să te tragă după el»”, spune C.V. în declaraţia de la Parchet. Femeia i-a anunţat pe anchetatori că a fost ameninţată.
Comenteaza