Cum îi ajută roboţeii pe copiii clujeni cu autism VIDEO

Cum îi ajută roboţeii pe copiii clujeni cu autism VIDEO
Roboţeii terapeuţi de la Cluj, Nao şi Probo, vor fi îmbunătăţiţi. După ce au ajutat zeci de copii diagnosticaţ au autism să se recuperze, cei doi roboţi simpatici vor deveni mai inteligenţi. Mai mult, ei vor fi multiplicaţi, astfel încât să poată fi folosiţi de micuţii cu autism atât la şcoală, cât şi acasă.

Psihologii clujeni susţin că roboţii terpaueţi sunt mai eficienţi pentru copiii care suferă de autism decât terapeutul singur. Asta pentru că roboţeii le stimulează celor mici atenţia şi îi ajută astfel să se recupereze mai uşor. Acest lucru a fost dovedit timp de patru ani la Cluj de cei doi roboţi, Nao şi Probo. Vezi ce spune profesorul Daniel David, în materialul video

Nao şi Probo sunt acum în Belgia, vor fi acum îmbunătăţiţi şi vor ajuta la crearea unei noi generaţii de roboţi terapeutici, spune profesorul Daniel David, iniţiatorul proiectului.

Proiectul, care va dura patru ani, face parte dintr-un grant european la care iau parte şase universităţi, printre care şi Universitatea "Babeş-Bolyai" din Cluj. După ce îşi vor dovedi eficienţa pe platforma Matrix din cadrul Institutului de Psihologie din Cluj, roboţeii terapeuţi vor ajunge cel mai probabil la fiecare familie în care există un copil diagnosticat cu autism. Astfel, recuperarea celor mici va fi mai uşoară.

Reporter: Ancuţa Stăvar
Imagine: Călin Fedeleş

Comenteaza