Cum încearcă soţii Apostu să scape de acuzaţii la finalul procesului

Cum încearcă soţii Apostu să scape  de acuzaţii la finalul procesului
La ultimul termen, soţii Apostu încearcă să scape de acuzaţiile procurorilor DNA. Monica Apostu susţine că a avut activitate ca avocat, iar contractele de asistenţă juridică încheiate cu Aspazia Droniuc nu au fost fictive.

Ex-primarul Sorin Apostu, soţia sa, Monica Apostu, şi omul de afaceri Călin Stoia s-au prezentat, azi, la Curtea de Apel Mureş, la un nou termen în procesul în care sunt acuzaţi de fapte de corupţie. Fostul primar al Clujului a dat încă o declaraţie în faţa judecătorului, în care a combătut acuzaţiile care i se aduc de către procurorii DNA.

Tot la termenul de azi, avocatul soţilor Apostu, Gheorghiţă Mateuţ, a invocat erori în transcrierea unei convorbiri interceptate, ce a avut loc între Monica Apostu şi denunţătoarea Aspazia Droniuc, şi a cerut instanţei să ia act de această constatare. „Procurorii au greşit când au transmis o convorbire importantă ce a avut loc între Monica Apostu şi Aspazia Droniuc. Din convorbirea respectivă rezultă că nu au fost false contractele de asistenţă juridică încheiate între cabinetul Monicăi Apostu şi Droniuc, ci că ea (Monica Apostu, n.red.) a muncit la ele. În convorbire, Aspazia Droniuc spunea că o solicită pentru asistenţă juridică şi că nu o reţine mai mult de o jumătate de oră. În schimb, pe transcrieri apare nu „o jumătate de oră" ci „un sfert de oră", a spus Mateuţ. Mai mult, avocatul spune că pe planşele foto, ataşate la dosar, Aspazia Droniuc apare în timp ce intra pe poarta casei soţilor Apostu fără documente, iar la ieşire are un dosar în braţe, fapt ce ar dovedi faptul că Monica Apostu a prestat servicii de asistenţă juridică pentru denunţătoare. „Aceste probe demonstrează că afirmaţiile din rechizitoriu nu sunt întemeiate", a spus avocatul.
Aspazia Droniuc, denunţătoarea din dosar, la rândul ei inculpată în acest caz pentru cumpărare de influenţă şi spălare de bani, a fost condamnată la trei ani de închisoare, cu suspendare, în iulie 2012, după ce instanţa a disjuns dosarul faţă de ea. Droniuc şi-a recunoscut vinovăţia şi a cerut judecarea ei în lipsă, instanţa luând act de poziţia ei procesuală prin intermediul unei declaraţii autentificate la notar, prin care îl denunţa pe Sorin Apostu. Aceeaşi femeie de afaceri, care a fost acuzată că l-a mituit pe Sorin Apostu pentru contracte de asigurare a parcului auto al Regiei Autonome de Transport Urban Cluj, a fost inculpată şi în cazul şi fostului vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Cluj, Radu Bica, pe care l-a mituit pentru a obţine alte contracte pe bani publici.

Procurorii DNA au arătat în rechizitoriul prin care au fost trimişi în judecată fostul primar, soţia acestuia, Călin Stoia şi Aspazia Droniuc, că aceasta din urmă, patroană a firmelor Groupe Frarom Agent de Asigurare SRL şi Frarom Import Export SRL, a încheiat două contracte de asistenţă juridică fictive cu avocata Monica Apostu. În urma încheierii contractelor, cabinetul de avocatură al Monicăi Apostu a încasat suma de 274.000 de lei, iar scopul actelor a fost de a da o aparenţă legală mitei primite de fostul primar de la femeia de afaceri. În cursul umăririi penale, procurorii DNA afirmau că soţia lui Apostu "nu desfăşura nici o activitate juridică, activitatea zilnică a învinuitei fiind în fapt o perpetuă vacanţă".

Instanţa din Mureş a revocat, ieri, interdicţia de a părăsi ţara în cazul lui Călin Stoia, în urma cererilor formulate de acesta cu insistenţă. De altfel, Curtea de Apel Mureş a mai revocat pe parcursul procesului această interdicţie impusă lui Stoia, însă, în urma recursului făcut de procurori, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a anulat decizia instanţei mureşene.

Următorul termen în dosarul lui Apostu va avea loc în data de 1 iulie, când avocaţii vor depune concluziile pe fond, iar procesul, început în ianuarie 2012, va lua sfârşit.

 

Comenteaza