Cum se va da licenţa în acest an la Cluj?

Cum se va da licenţa în acest an la Cluj?
Felul în care se susţine examenul de licenţă a suferit modificări în ultima perioadă, când Ministerul Educaţiei a schimbat de câteva ori regulile. Ultima îi obligă pe studenţi să dea două probe.


Studenţii de la unele universităţi clujene vor fi afectaţi de noile măsuri, mai ales cei din ani terminali, care nu ştiau ce îi aşteaptă. Alţii, cum sunt mediciniştii sau cei de la arte, vor fi examinaţi la fel ca până acum.

Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului (MECTS) a emis un ordin potrivit căruia absolvenţii de facultate vor fi nevoiţi să susţină două probe la examenul de licenţă. Examenul va fi compus, astfel, dintr-o probă scrisă, încă una orală sau scrisă şi, în plus, susţinerea lucrării de licenţă. Condiţia pentru promovare este ca fiecare candidat să primească cel puţin nota 5 la fiecare dintre probe, însă media lor trebui să fie de minim 6. Măsura îi afectează pe cei care au renunţat în ultimii ani la examene şi aveau ca unică probă de licenţă susţinerea lucrării de diplomă.

"Nu ni se pare corect, mai ales pentru colegii din ultimul an, care nu ştiau că vor fi nevoiţi să dea aceste probe şi au aflat în mijlocul anului universitar", a declarat Andreea Petruţ, preşedinta Organizaţiei Studenţilor din Universitatea Babeş-Bolyai (OSUBB). "Am încercat să schimbăm ceva, un cadru care să ne garanteze că examenul de licenţă va fi echitabil între facultăţi, să nu fie diferenţe mari între modalităţile de examinare. Am propus acest lucru vechiului Senat UBB, însă a fost refuzat. Acum nu mai putem face nimic", a explicat studenta.

"Conform ordinului ministerului, licenţa se va da din acest an prin susţinerea lucrării de licenţă şi urmarea unor probe specifice pentru fiecare specializare în parte. Nu ar trebui să fie o problemă foarte mare, pentru că înainte de asta studenţii au susţinut deja o sesiune de examene, cea din vară", a declarat Laura Irimieş, purtătoarea de cuvânt a UBB. Despre dificultăţile cu care se va confrunta prima generaţie de absolvenţi supusă noilor măsuri, oficiala universităţii a explicat că, "cu siguranţă, facultăţile vor ţine cont de această situaţie şi vor include în probe noţiuni din ultimul semestru, din care au mai dat examen". "Sunt şi facultăţi care aveau deja probă de aptitudini, cum sunt cei de la Teatru", a completat Irimieş.

Alte universităţi clujene nu vor fi afectate de măsurile MECTS. "La noi se dădeau oricum trei probe", a precizat Marius Bojiţă, cadru didactic la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) "Iuliu Haţieganu", fost rector şi preşedinte al instituţiei. Este vorba despre susţinerea lucrării de diplomă, o probă teoretică gen grilă din tematica de rezidenţiat şi o probă practică pe care mediciniştii o susţin la patul bolnavului sau la farmacie. "Noi am fost mereu mai speciali decât alţii. Eu zic că e bine că se iau aceste măsuri, trebuie puţin crescut nivelul de exigenţă şi pentru examenul de licenţă", este de părere Bojiţă. "Totuşi, nu este suficient. Ar trebui să crească exigenţele şi în liceu, nu doar la admiterea în facultate şi la licenţă", a subliniat universitarul.

"Nu suntem afectaţi de aceste măsuri, noi nu am încetat să dăm examen", a precizat Radu Solovăstru, rectorul Universităţii de Artă şi Design (UAD). Pentru absolvire, studenţii instituţiei au de trecut o probă eliminatorie, plus două de specializare. "Mie mi se pare că din ‘90 încoace nu e bine ce se face. Putem avea opinii, că nu interesează pe nimeni. Nu înţeleg aceste decizii, din ce raţiuni apar. Ele ar trebui să fie rodul unor analize profunde şi să fie justificate de fiecare dată. Mi se pare un haos", a apreciat rectorul UAD.

La Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) nu vor fi, de asemenea, schimbări la examenul de licenţă. "La noi se dau una sau mai multe probe teoretice, plus o probă practică. Susţinerea lucrării se va face la fel ca până acum. Felul cum se calculează media între notele astfel obţinute ţine de fiecare facultate", a explicat Cristina Pocol, reprezentanta USAMV. Purtătorul de cuvânt al UTCN nu a putut fi contactat pentru a preciza situaţia şi poziţia instituţiei în acest context.

 

 

Comenteaza