Cum vrea un deputat clujean să-i facă pe cumpărători să ceară bonul fiscal

Cum vrea un deputat clujean să-i facă pe cumpărători să ceară bonul fiscal
Cum vrea un deputat clujean să-i facă pe cumpărători să ceară bonurile fiscale atunci când fac cumpărături: a iniţiat un proiect de lege prin care cei ce îşi înregistrează bonurile fiscale pe Internet beneficiază de reduceri ale taxelor.

Proiectul presupune înregistrarea fiecărui bon fiscal de către fiecare cetăţean, pe un portal de internet, iar la finalul zilei, toate aceste bonuri vor fi corelate cu bonurile înregistrate pe internet de către comercianţi.

"Astăzi în România se fac minim 2,5 milioane de tranzacţii comerciale în fiecare zi, iar una din zece presupunem optimist că este nefiscalizată. Fără Bon fiscal, statul pierde 24% TVA, bani ce intră 'la negru' în buzunarul comerciantului", explică deputatul care a iniţiat proiectul de lege, Mircia Giurgiu.

Pentru a încuraja cumpărătorii să ceară bonurile fiscale, Giurgiu propune returnarea către aceştia, din partea statului, a 5% din cumpărăturile efectuate până în suma de 100 lei, 3% la cumpărăturile între 100 şi 1.000 lei, respectiv 1% la cumpărăturile de peste 1.000 lei.

"Printre avantajele pentru cetăţeni se numără reducerea cheltuielilor casnice, prin deducerea unei părţi din impozite, direct proporţională cu cheltuielile efectuate în mod legal pe teritoriul României", spune Giurgiu.

Proiectul, spune Giurgiu, va duce la eliminarea tentaţiei comercianţilor de a nu elibera bon fiscal "prin două constrangeri simultane, presiunea cetăţeanului de a cere bon pentru a recupera suma de 1-5%, a doua prin faptul că bonul nedeclarat de ''comerciantul şmecher'' în raportul electronic de vânzări poate să fie solicitat ulterior pentru deducere de cetăţeanul corect şi astfel evaziunea demascată". În plus, arată Giurgiu, toate operaţiunile sunt monitorizate şi analizate de un sistem 100% informatic care nu poate fi corupt.

Deputatul arată că sunt avantaje şi pentru comercianţi. Este vorba despre scăderea impozitului pe profit, dacă acesta nu are nici un conflict la prelucrarea datelor sale, costul conexiunii internet minime necesare raportării electronice a vânzărilor din casa de marcat sau programul contabil să fie dedus din impozitul pe profit, iar softul de raportare este oferit gratuit de către stat.

Comenteaza