Cumpărătorii apartamentelor contabilei Druţă vor plăti rate la ADRNV

Cumpărătorii apartamentelor contabilei Druţă  vor plăti rate la ADRNV
ADRNV cere ridicarea sechestrului de pe cele peste 30 de apartamente vândute pe bază de antecontract de fosta contabilă Cosmina Druţă, care a dat instituţiei un “tun” de peste 2 milioane de euro.

Fosta contabilă a Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord Vest (ADRNV) şi a Institutului Regional pentru Cercetare, Educaţie şi Transfer Tehnologic (IRCETT SA) a fost adusă ieri, în cătuşe, la un nou termen în procesul în care este judecată pentru înşelăciune, spălare de bani şi fals. Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) o acuză că, folosindu-se de această funcţie, a deturnat sume uriaşe din conturile celor două instituţii şi le-a transferat, întocmind acte false, în contul firmei Vangher SRL, pe care o deţinea şi o administra împreună cu soţul ei, Vasile Naica, judecat la rândul său, însă în stare de libertate.

La termenul de judecată de ieri, au fost depuse alte două cereri prin care două societăţi comerciale, Benedek SRL din Baia Mare (firmă ce comercializează instalaţii termice) şi Intec SRL s-au constituit ca părţi civile, solicitând daune, considerându-se lezate de activitatea de spălare de bani pe care ar fi desfăşurat-o Cosmina Druţă, prin firma sa, Vangher SRL. Astfel, în proces sunt patru părţi civile care solicită daune: ADRNV, IRCETT şi cele două societăţi comerciale.

Avocatul Anatol Pânzaru, care reprezintă ADRNV, a spus că a reuşit, în urmă cu două zile, încheierea unei tranzacţii, fiind semnat un contract cadru în care sunt identificate bunurile sechestrate prin ordonanţa procurorilor DNA. Tranzacţia are ca scop recuperarea, cel puţin parţială, a prejudiciului creat de Druţă ADRNV şi IRCETT. "În cadrul convenţiei cadru, părţile au stabilit valoarea bunurilor care au făcut obiectul tranzacţiei de 1,8 milioane de lei", a arătat avocatul. Mai urmează să fie evaluate cele 2 kg de aur care au fost găsite în proprietatea Cosminei Druţă, pentru a putea fi vândute în vederea recuperării prejudiciului.
Amintim că procurorii au arătat că Druţă a investit banii sustraşi de la ADRNV şi IRCETT în zeci de apartamente în Floreşti, pe care ulterior le-a vândut, în baza unor antecontracte de vânzare-cumpărare. Mai mulţi cumpărători s-au prezentat ieri la proces, arătându-şi îngrijorarea cu privire la locuinţele pentru care au achitat deja sume destul de consistente şi pentru care continuă să plătească rate. Însă, potrivit avocaţilor implicaţi în acest proces, după ce se va ridica sechestrul asigurator de pe imobile, acestea ajung în proprietatea ADRNV, iar cumpărătorii vor plăti ratele în contul agenţiei.

Tot ieri, instanţa a luat în discuţie probleme legate de deschiderea procedurii de insolvenţă pentru firma Cosminei Druţă, Vangher SRL, pe care funcţiona localul Tabu de pe strada Moţilor din Cluj-Napoca. Tribunalul Cluj va trebui să desemneze un practician în insolvenţă, întrucât mandatarul Vangher SRL, un tânăr bucătar angajat la localul Tabu, nu s-a prezentat la proces şi nu are calificarea necesară pentru astfel de proceduri.

La încheierea şedinţei, instanţa a luat în dezbatere prelungirea arestului în cazul Cosminei Druţă, aflată din 3 august 2012 după gratii. Procurorul DNA a solicitat menţinerea arestului, având în vedere preseverenţa infracţională a inculpatei. Având ultimul cuvânt, Cosmina Druţă a cerut clemenţa judecătorului, arătând că a încercat să repare "greşeala" pe care a făcut-o. "Am încercat să restitui prejudiciul, noi încercăm să găsim un client pentru bijuterii şi pentru autoturismele pe care le avem, pentru toate bunurile nevândute", a spus Druţă, solicitând eliberarea din arest. Aceasta a adăugat că ar dori să fie pusă în libertate şi pentru a pune la punct actele contabile de care s-a ocupat şi pentru alte societăţi pentru a nu se ajunge în situaţia de a se face reconstituiri. Decizia Tribunalului Cluj, de a menţine inculpata în arest sau de a dispune eliberarea sa, este atacabilă cu recurs.

 

Comenteaza