Curăţarea statuii lui Matei Corvin, vandalizată săptămâna trecută, costă 4.000 de lei

Curăţarea statuii lui Matei Corvin, vandalizată săptămâna trecută, costă 4.000 de lei
Curăţarea statuii ecvestre din bronz a lui Matei Corvin, vandalizată săptămâna trecută după ce a fost vopsită parţial cu o vopsea de culoare maro, costă 4.000 de lei, banii urmând să fie alocaţi de Consiliul Local.

Viceprimarul municipiului Cluj-Napoca, Horvath Anna, a declarat luni pentru Mediafax că vopseaua cu care au fost împroşcate soclul şi spatele statuii este pe bază de grund şi este mai uşor de curăţat.

"Miercuri, va începe operaţiunea de curăţare de vopsea a statuii Matei Corvin, după ce a fost vandalizată săptămâna trecută. Specialiştii care s-au ocupat de restaurarea din perioada 2009 - 2010 au analizat vopseaua şi au ajuns la concluzia că este una pe bază de grund, nu de ulei, astfel că este mai uşor de curăţat, şi au estimat costurile de curăţare la peste 4.000 de lei. Suma va fi alocată de Consiliul Local. De asemenea, ei au recomandat şi aplicarea unui strat antigraffiti pe soclu", a spus Horvath.

Potrivit acesteia, Primăria Cluj-Napoca analizează posibilitatea aplicării unui strat antigraffiti pe toate monumentele reabilitate din oraş, costurile depăşind însă zeci de mii de lei.

Săptămâna trecută, statuia ecvestră din bronz a lui Matei Corvin din Piaţa Unirii din Cluj-Napoca a fost vandalizată, fiind vopsită parţial cu o vopsea de culoare maro.vPrimăria a depus plângere la Poliţie.

Grupul statuar Matei Corvin a fost inaugurat în anul 1902, fiind opera sculptorului maghiar Fadrusz Janos. Pe lângă statuia ecvestră din bronz a lui Matei Corvin, grupul statuar mai cuprinde statuile celor patru generali ai săi - Paul Chinezu, Blasius Magyar, Ştefan Szapolyai şi Ştefan Bathory. Acesta a fost restaurat în perioada 2009 - 2010 cu sprijinul financiar al Guvernului Ungariei, care a alocat 400.000 de euro acestui proiect, dar şi al Guvernului României, care a contribuit cu o sumă similară.

Comenteaza