Curtea de Apel Mureş: comportamentul lui Apostu, incompatibil cu al unui profesor universitar

Curtea de Apel Mureş: comportamentul lui Apostu, incompatibil cu al unui profesor universitar
Sorin Apostu trebuie să rămână în arest, a hotărât Curtea de Apel Mureş, având în vedere declaraţiile date de cei patru martori la şedinţa de judecată care a avut loc luni. Totodată, instanţa apreciază că fostul primar al Clujului nu este în situaţia de a fi un exemplu pentru studenţii săi de la USAMV.

"Chiar dacă inculpatul Apostu Sorin a înţeles să facă referire şi la faptul că, anterior ocupării funcţiei de primar al acestui important municipiu al ţării, avea calitatea de cadru universitar fiind profesor în cadrul facultăţii de medicină veterinară a Municipiului Cluj Napoca, instanţa apreciază că natura acuzelor reţinute în sarcina sa, justifică menţinerea acestuia în arest preventiv în contextul în care la nivelul acestei forme de învăţământ superior un magister trebuie să aibă în faţa discipolilor săi un comportament mai presus de orice bănuială, aspect care în prezenta cauză nu este îndeplinit. Pentru orice elev sau student, profesorul este un exemplu de urmat, iar la acest moment procesual modalitatea în care se susţine că inculpatul şi-ar fi desfăşurat activitatea infracţională imputată, modul în care acesta s-ar fi servit de calitatea de primar pentru a săvârşi aceste infracţiuni, la comiterea cărora ar fi fost sprijinit şi de soţia sa ce are calitatea de coinculpată în cauză. Este perfect adevărat că s-au invocat aspecte personale favorabile în prezenta cauză pentru a se justifica cererea subsidiară formulată de către acest inculpat în sensul înlocuirii celei mai drastice măsuri preventive cu măsura preventivă a obligării de a nu părăsi localitatea, dar reevaluând întregul probatoriu al cauzei, şi analizând comparativ conţinutul declaraţiilor date de cei patru martori audiaţi în şedinţă publică la termenul de judecată din 14 mai 2012, cu cele date de aceleaşi persoane în faza urmăriri penale şi cu aspectele rezultate din redarea convorbirilor telefonice purtate între inculpaţii din prezenta cauză cu terţi (printre care se află şi aceşti patru martori) se constată că la acest moment procesual este oportună menţinerea inculpatului în stare de arest preventiv, şi pe cale de consecinţă a se respinge cererea sa subsidiară (la care s-a făcut referire mai sus) deoarece prevederile art. 148 alin.1 lit.f Cod procedură penală subzistă faţă de acesta. Ancheta judecătorească ce se află la debut va impune în mod cert şi realizarea unor confruntări între martori şi inculpaţi pentru ca astfel să se realizeze o justă soluţionare a cauzei prin prisma tuturor aspectelor ce se impun a fi clarificate cu privire la starea de fapt ce va primi adecvata calificare juridică", se arată în motivarea Curţii de Apel Mureş, prin care s-a menţinut starea de arest preventiv a lui Apostu.

Pe de altă parte, în cazul lui Călin Stoia, instanţa consideră că modificarea conţinutului obligaţiei de a nu se întâlni cu martori din proces ar duce la tulburarea bunului mers al cauzei penale. Amintim că luni, Stoia a cerut să i se ridice interdicţia de a se întâlni cu două martore din proces, Olga Ionuţiu şi Andreea Tohotan, angajate la firma lui Stoia, Total Trading Company SRL, respectiv la Brantner Vereş SA.

"În ceea ce priveşte cererea formulată de coinculpatul Stoica Călin Mihai prin apărătorul său ales, de a se păşi la modificarea conţinutului uneia dintre obligaţiile stabilite în sarcina sa prin decizia nr. 1172/13 aprilie 2012, a Secţiei penale a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, date fiind prevederile ultimului alineat ale art. 145 Cod procedură penală, in stanţa constată caracterul nefondat al acesteia, deoarece:
- Inculpatul Stoia a învederat faptul că audierea celor patru inculpaţi de la termenul de judecată din 14 mai 2012, impun ca, ultima obligaţie instituită în sarcina sa prin decizia anterior menţionată să aibă un conţinut modificat deoarece cele patru persoane au expus, în calitatea lor de martori audiaţi sub prestare de jurământ în şedinţă publică, toate aspectele ce le cunoşteau şi care aveau relevanţă în cauză.
- S-a invocat de către acesta că dată fiind calitatea martorei I. O. . la societăţile comerciale ce le administrează inculpatul, este necesar să i se asigure contactul şi comunicarea cu aceasta pentru a asigura buna desfăşurare a obiectului de activitate a acestor agenţi economici.
- Instanţa nu poate împărtăşi un asemenea punct de vedere deoarece probatoriul în prezenta cauză este abia la debut, s-a procedat la audierea primilor patru martori în acuzare din cei 36 propuşi, se va proceda la reaudierea atât a inculpatului Stoia cât şi a inculpatului Apostu, iar conţinutul convorbirilor telefonice purtate în ultima decadă a lunii octombrie 2011 şi prima decadă a lunii noiembrie a aceluiaşi an, de către inculpatul Stoia cu angajaţi ai SC T. T. C. SRL, justifică ca acestui inculpat să nu i se modifice conţinutul niciuneia din obligaţiile stabilite în sarcină de către instanţa supremă a Statului Român", arată judecătoarea Mihaela Creţu.

 

Etichete
Comenteaza