Cutremur în justiţie! Şefa DIICOT, Alina Bica, reţinuţă de DNA pentru 24 de ore

Cutremur în justiţie! Şefa DIICOT, Alina Bica, reţinuţă de DNA pentru 24 de ore
Alina Bica este acuzată de procurorii anticorupţie de abuz în serviciu, după ce a făcut parte dintr-o comisie care a aprobat despăgubiri uriaşe pentru un teren supraevaluat. Alţi doi membri ai respectivei comisii au fost reţinuti de DNA pentru 24 de ore. Vezi acuzaţiile procurorilor DNA.

UPDATE    DNA A REŢINUT-O ŞI PE ŞEFA DIICOT, ALINA BICA

"În continuarea comunicatului nr. 1654/VIII/3 din 20 noiembrie 2014, referitor la reconstituirea unui drept de proprietate asupra unui teren în suprafață de 13,0535 ha, situat în București, zona Plumbuita, sector 2, Biroul de Informare şi Relaţii Publice este abilitat să transmită următoarele:

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Secția de Combatere a Corupției au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reţinerea pentru 24 de ore, începând cu data de 20.11.2014, a inculpatei BICA ALINA MIHAELA, membră a Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, din cadrul A.N.R.P., la data faptelor, în sarcina căreia s-a reţinut infracţiunea de abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, "

se arată într-un nou comunicat de presă al DNA.

 

DNA a trimis în urmă cu câteva minute un comunicat de presă despre acest caz, pe care îl prezentăm integral:

„Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Secția de Combatere a Corupției au dispus:

- punerea în mișcare a acțiunii penale și reţinerea pentru 24 de ore, începând cu data de 20.11.2014, a inculpaților ALEXANDRU LĂCRĂMIOARA și BOGDAN DRAGOŞ-GEORGE, membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, din cadrul A.N.R.P., la data faptelor, în sarcina cărora s-a reţinut infracţiunea de abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

- și începerea urmăririi penale față de

BICA ALINA MIHAELA, membră a Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, din cadrul A.N.R.P., la data faptelor, cu privire la săvârşirea infracțiunii de abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

Din ordonanţele întocmite de procurori a reieşit că, în cauză, există date şi probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă care conturează următoarea stare de fapt:

La data de 15.10.2014 Direcţia Naţională Anticorupţie s-a sesizat din oficiu cu privire la săvârşirea unor infracţiuni de corupție, în legătură cu reconstituirea unui drept de proprietate asupra unui teren agricol, în suprafață de13,0535 ha, situat în București, zona Plumbuita, sector 2.

Concret, la data de 15.03.2011, Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor, din care făceau parte suspecta Bica Alina Mihaela și inculpații Alexandru Lăcrămioara și Bogdan Dragoş-George, a aprobat raportul de evaluare, întocmit de un expert evaluator, corespunzător dosarului nr. 22714/FFCC, cu încălcarea prevederilor art. 16 alin. 7 din Legea nr. 247/2005, privind reforma în domeniile proprietăţii şi justiţiei, precum şi unele măsuri adiacente.

Astfel, membrii Comisiei, luând la cunoştinţă de concluziile raportului de evaluare a terenului, nu au constatat că expertul evaluator a supraevaluat terenul respectiv, de la 113.954.741 lei (valoare reală) la 377.282.300 lei(valoarea unui teren asemănător situat într-o zonă centrală a Capitalei).

Aceștia au fost conştienţi însă că terenul era supraevaluat, aspect ce reiese şi din faptul că, anterior, în şedinţa din 24.02.2011, când dosarul respectiv mai fusese analizat, s-a dispus amânarea luării unei decizii pentru următoarea şedinţă, fiind solicitată participarea evaluatorului şi întocmirea unui scurt istoric al dosarului.

După emiterea deciziei de despăgubire, la data de 15.03.2011, oamenii de afaceri, beneficiari ai drepturilor litigioase asupra terenului din anul 2010, au obţinut titluri de conversie în acţiuni la FONDUL PROPRIETATEA, listat la bursă din data 25.01.2010, în cuantum de 377.282.300 lei, echivalentul a 89.426.189 euro(755/metru pătrat).

Prin îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu, de către membrii Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, a fost produs statului român un prejudiciu în valoare de 263.327.559 lei,(echivalentul a 62.548.113 euro, reprezentând supraevaluarea), concomitent cu obținerea unor foloase necuvenite pentru beneficiarii drepturilor litigioase.

Inculpaților și suspectei li s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 309 și 307 Cod de procedură penală.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații.

Facem precizarea că începerea urmăririi penale și punerea în mișcare a acțiunii penale sunt etape ale procesului penal reglementate de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activități care nu pot, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție."

 

Alina Bica este şefa DIICOT din mai 2013, fiind numită prin decret prezidenţial la propunerea ministrului interimar al Justiţiei de atunci, premierul Victor Ponta.

DIICOT este unica structură din cadrul Ministerului Public, specializată în combaterea şi investigarea infracţiunilor de criminalitate organizată şi terorism.

Alina Bica a ocupat în perioada 2009-2012 funcţia de secretar de stat în ministerul Justiţiei.

Bica a fost recent în atenţia opiniei publice, înainte de primul tur al prezidenţialelor, după ce a apărut într-o serie de fotografii alături de Elena Udrea, care ar fi fost făcute în februarie 2014 la Paris.

Pe site-ul „joscenzura2014.wordpress.com" au aparut în 30 octombrie 2014, cu câteva zile înainte de primul tur al prezidenţialelor, mai multe fotografii cu preşedintele PMP, Elena Udrea si Alina Bica, procurorul şef DIICOT.

"Fetele s-au distrat foarte bine si au spart cateva zeci de mii de euro. O apropiere intre un om politic controversat, Elena Udrea, o fosta seja de institutie de stat cu buget dirijat discretionar si o procuroare-sefa pusa politic care ar trebui sa lupte impotriva coruptiei politice si a crimei organizate. Aceste imagini zac in mai multe redactii din Bucuresti. Au fost tinute la sertar in urma unor presiuni de neimaginat", se scria la acel moment pe respectivul site.

După câteva ore, în aceeaşi zi site-ul „joscenzura2014.wordpress.com" a fost sters de autorii săi.

Ulterior, preşedintele Traian Băsescu a declarat că respectivele fotografii fac parte dintr-o operaţiune de filaj, făcută de serviciile secrete şi că obiectivul iniţial al filajului ar fi fost Alina Bica, şefa DIICOT.

În data de 1 noiembrie, jurnalul.ro avansa ipoteza că DNA ar fi filat-o pe Alina Bica în februarie 2014 la Paris.

 

Comenteaza