Daea a făcut spectacol la Agraria: a hrănit animale, a mâncat ”oaie la groapă” și a primit un tablou cu o văcuță

Daea a făcut spectacol la Agraria: a hrănit animale, a mâncat ”oaie la groapă” și a primit un tablou cu o văcuță

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, susţine că producătorii de lapte ar putea urma modelul de vânzare a cărnii de porc româneşti pe rafturi speciale, ca o soluţie de calmare a preţurilor, recomandându-le să intre în cooperative pentru a negocia mai bine.

Întrebat, vineri, la Târgul Agricol Agraria din comuna Jucu, judeţul Cluj, ce măsuri pot fi luate pentru reducerea diferenţelor între preţul de achiziţie al laptelui de la fermierii români şi preţul de vânzare la raft, Petre Daea a spus că preţurile bulversează piaţa, având efecte negative asupra consumatorilor.

„Am fost în noiembrie anul trecut la lansarea programului de colaborare, de îngemănare între lanţurile de supermarketuri şi cooperative <<Ţara mea>>, care însemna aducerea în magazine a cantităţii de carne de porc produsă în România şi să se vândă numai carne de porc produsă în România. (…) Aşa trebuie să facem şi în zona aceasta a producătorilor de lapte, să intrăm în cooperative, în organizare, să avem altă putere de exprimare prin cantitate şi altă putere de negociere în aşa fel încât să calmăm interesele acestea de moment care nu ne fac bine. Nu fac bine nici fermierilor, jucându-se cu preţul de-a lungul anului, când îi dă mai mare, când îi dă mai mic, în funcţie de interesul pe care îl găseşte în piaţă şi bulversăm şi piaţa cu efecte negative asupra consumatorilor”, a spus Daea.

Acesta a precizat că programul de vânzare a cărnii de porc româneşti a dus la valorificarea, zilnică, a peste 800 de porci, „care sunt prezentaţi, evident, în galantarele şi în rafturile acestor supermarketuri”.

Petre Daea a precizat că, prin aceeaşi colaborare, s-a ajuns ca un carton de 30 de ouă să se vândă la raftul supermarketului cu un preţ de 12,99 de lei, adică sub 0,50 lei oul.

Ministrul Agriculturii a vizitat, vineri, Târgul Agricol Agraria, unde s-a întreţinut cu fermierii, a degustat produse de carne şi brânză, şi a asistat, din tribună, la un concurs de vaci din rasa Bălţata Românească, unde a premiat fermierii.

Daea a primit de la organizatori un tablou cu o văcuţă, pe care a promis că îl va duce la Ministerul Agriculturii.

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a fost servit, vineri, la Târgul Agricol Agraria, cu oaie la groapă, ţinută peste 12 ore în jar, acesta declarând că nu a văzut niciodată aşa ceva şi nici nu a mâncat, dar a lăudat preparatul spunând că are un gust „excepţional”.

Petre Daea a fost întâmpinat, în timpul vizitei pe care a efectuat-o, vineri, la Târgul Agricol Agraria, din comuna Jucu, judeţul Cluj, de un grup de fermieri în costume populare care l-au servit cu oaie la groapă, umplută cu mirodenii şi învelită în lut.

Gheorghe Căpuşan, cel care a pregătit oaia la groapă alături de mai multe persoane, a declarat că oaia la groapă aparţine şi poporului român şi încearcă să ducă tradiţia mai departe.

„Am mai făcut oaie la groapă, am fost invitat la Agraria de asociaţia oierilor. Trebuie să avem o oaie nici prea bătrână, nici prea tânără, să fie un pic tunsă, fără multă blană pe ea. A fost învelită în lut, se beleşte oaia, se curăţă de măruntaie, care se scot, apoi se umple cu măruntaie, mirodenii, orez, morcovi, se coase cu umplura înăuntru. Trebuie să stea 12 ore în groapa cu jar”, a spus Căpuşan.

Ministrul Agriculturii a gustat din oaia la groapă şi a declarat că are un gust „excepţional” şi „extraordinar”.

„Vreau să îi felicit pe aceşti oameni, nu am ştiut că mă voi întâlni cu un asemenea preparat. Au realizat un produs pe care eu nu l-am văzut în viaţa mea aşa pregătit. Mă întâlnesc pentru prima oară în viaţa mea cu acest produs, nu am mâncat niciodată aşa ceva. Ei vin cu tradiţia, cu îmbrăcămintea”, a spus Daea.

În timpul vizitei la standurile cu oi, ministrul Agriculturii a hrănit mai multe animale cu porumb, a verificat calitatea lânii şi a asistat la o demonstraţie de tuns oi, cu foarfeca sau cu maşina de tuns, organizată pentru a arăta tradiţia din acest domeniu.

La Agraria participă peste 300 de firme din 16 ţări.

Comenteaza