Daniel Buda: Fermierii trebuie să își continue activitatea, după ce scăpăm de virus trebuie să avem ce pune pe masă

Daniel Buda: Fermierii trebuie să își continue activitatea, după ce scăpăm de virus trebuie să avem ce pune pe masă
Daniel Buda | Foto: European Parliament, Multimedia centre

Europarlamentarul Daniel Buda îi încurajează pe fermierii români să își contine activitatea în această perioadă dificilă. Invitat la ZIUA LIVE acesta a precizat că atât la nivelul UE, cât și la nivel național, există soluții pentru a-i sprijini pe fermieri.

”România a primit în contextul acestei epidemii de coronavirus 3,1 miliarde de euro de la UE pentru a lua măsurile necesare. Am un mesaj clar pentru fermieri, trebuie să își continue activitatea și apreciez eforturile ministrului Agriculturii, Adrian Oros pentru ține sistemul agricol pe linia de plutire. După ce scăpăm de virus, trebuie să avem ce pune pe masă. Pot să stea liniștiți că avem soluții pentru problemele pe care le au în această perioadă. Avem asigurat necesarul de semințe, îngrășăminte, pentru cultura agricolă, s-a discutat la nivel de minister și despre soluțiile necesare pentru a asigura funcționarea fermelor în situația în care apar îmbolnăviri.

Pe de altă parte, de acum cererile pentru subvențiile de la APIA se pot depune și online. Se fac demersuri la nivelul Comisiei europene ca să ne permită să plătim avansuri mai consistente începând cu 15 septembrie. La nivelul ministerului au avut loc și anumite discuții despre stocarea privată de produse lactate pentru ca micii fermieri să meargă mai departe cu producția. Se iau toate măsurile necesare pentru asigurarea securității alimentare în România. Statele membre UE pot primi niște sume pentru sectorul agricol în această perioadă de criză, iar Ministerul Agriculturii lucrează ca acești bani să ajungă la fermieri”, a spus europarlamentarul.

Acesta a precizat și că România are capacicatea de a-și asigura în această perioadă necesarul de alimente. ”România are posibilitatea de a-și acoperi necesarul de alimente aproape pe toate categoriile de alimente. Chiar dacă pot să fie anumite dificultăți pe anumite sectoare, ele pot fi remediate. La nivelul uniunii există și sunt asigurate acele culoare verzi care să permită circulația mărfurilor, avem asigurat fluxul de legume, fructe, cereale. Iar din semnalele pe care le am, fermierii lucrează, chiar dacă la început a fost o anumită rezervă”, a spus Daniel Buda.

Acesta crede că românii care mergeau în Vest ca sezonieri în această perioadă pentru a munci în agricultură ar trebui să se reorienteze. ”Cred că ei ar trebui să se îndrepte către fermele din România care au și ele nevoie de personal pentru a merge mai departe. Iar referitor la cei care deja s-au întors acasă, avem peste 1 milion de români care au venit acasă, cred că pe lângă fermele agricole și firmele de construcții ar trebui să facă oferte pentru aceste persoane, astfel încât ele să rămână acasă. Avem nevoie de forță de muncă în România, iar dacă te uiți comparativ, poate că salariile nu sunt pe același palier, dar ai și alte facilități acasă, ești cu familia, ai griă de copiii tăi, îi crești. Cei care au venit acum acasă ar fi bine să încerce să își găsească locuri de muncă în România, iar firmele să facă oferte serioase pentru aceste persoane”, a adăugat europarlamentarul clujean.

Comenteaza