Danileţ, CSM: " Azi politicienii nu mai au ce să facă unui magistrat"

Danileţ, CSM:
Ajuns în Consiliul Superior al Magistraturii, e probabil cel mai vocal judecător clujean: are cont pe Facebook unde postează cu regularitate păreri despre ştirile zilei, dar şi un site şi un blog, iar acum spune pentru ziuadecj.ro că la Bucureşti îi lipseşte "sentimentul de protecţie" de la Cluj. Ce ar schimba în sistemul de justiţie şi ce crede despre presiunile la adresa magistraţilor:

Ce regretaţi că aţi lăsat la Cluj şi nu aţi găsit la Bucureşti - cu referire la modul în care funcţionează aparatul Justiţiei, relaţiile cu colegii, specificul muncii?

La Cluj eram judecător de scaun, am soluţionat mii de cauze pentru justiţiabili. Acum sunt judecător ales ca membru în CSM, unde decid cu privire la cariera colegilor magistraţi - de la recrutare până la eliberarea din profesie. Ajung la Cluj des, căci aici am domiciliul şi familia. Nu aş schimba Clujul pentru Bucureşti: oamenii sunt mai aspri, poluarea e mai mare şi viaţa mai agitată în Capitală.

Ce le recomandaţi celor care vor să intre în sistem ca procurori sau judecători?

Să înveţe bine de tot, înainte de toate. Cine spune că "teoria ca teoria, dar practica te omoară", sau că "în practică nu e  ca în teorie", se înşeală. Un magistrat are un atu care îl face imbatabil: pregătirea profesională. Cu cât e mai bine pregătit, cu atât poate fi mai stăpân pe hotărârile sale şi poate rezista la orice tentativă de influenţare a sa.


Pentru că sunteţi unul dintre puţinii cu voce critică: unde credeţi că sunt principalele trei direcţii unde sistemul de Justiţie din România ar trebui să facă cele mai importante îmbunătăţiri?

Unificarea practicii judiciare, grăbirea duratei de soluţionare a dosarelor şi creşterea competenţei profesionale a judecătorilor şi procurorilor. Toate acestea sunt necesare mai ales în contextul în care legislaţia a devenit haotică şi noile coduri deja produc bulversări.


Sunt sau nu sunt judecătorii din România vulnerabili la "cadouri" care să le influenţeze verdictul?  Vorbim de o tendinţă generală, în sensul remarcat de mai multe rapoarte pe Justiţie, inclusiv al Departamentului de Stat. Cât sunt de corecte? Dacă da, ce credeţi ca judecător că ar trebui făcut?

Influenţe au fost întotdeauna în justiţie. Înainte erau la vedere: un om politic gestiona cariera magistratului şi acesta îi era astfel subordonat. Azi sunt mai ascunse: sunt magistraţi prinşi că iau mită în zona de frontieră sau în lift - acestea crezând ei că sunt locuri în care nu poţi fi interceptat. Dar mai este şi domeniul simplelor rugăminţi, venite din partea unor colegi sau rude - aici e foarte greu de combătut. Rămâne ca fiecare să analizeze dacă merită să îşi rişte cariera. Avem 60 de magistraţi trimişi în judecată pentru corupţie în ultimii cinci ani, din care jumăate sunt deja condamnaţi sau în arest. Cred că e un semnal suficient. Şi sfătuiesc pe orice justiţiabil căruia i se pretinde direct sau prin intermediar să dea mită pentru judecător să nu o facă şi să denunţe imediat la DNA. Dreptatea nu se cumpără!

Ce l-aţi sfătui pe un coleg de-al dvs care ar fi obiectul presiunilor politice ce i-ar afecta imparţialitatea verdictului?

Să ignore. Azi politicienii nu mai au ce să facă unui magistrat. Bine, am văzut că e la modă să ieşi în presă ca să ataci personal judecătorul sau procurorul. Să fim serioşi: nu mai avem motive să ne temem. Sunt magistraţi extrem de curajoşi, azi.

Ce vă lipseşte cel mai mult la Cluj?
Îmi lipseşte liniştea şi sentimentul de protecţie. Aici la Bucureşti sunt ... cam în gura lupului, să spun aşa.

 


Cristi Danileţ este membru în Consiliul Superior al Magistraturii din ianuarie 2011. A fost vicepreşedinte al Judecătoriei Oradea, judecător la Tribunalul Cluj şi la judecătoriile Cluj-Napoca, Oradea - Secţia Penală şi Vatra Dornei, iar anterior a fost consilier al ministrului Justiţiei.
Are un master în ştiinţe penale şi criminalistică la Facultatea de Drept a UBB şi e licenţiat în ştiinţe juridice la facultatea de Drept a Universităţii "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi. Este membru în CSM alături de alţi 13 judecători, la care se adaugă doi reprezentanţi ai societăţii civile şi trei membri de drept.

Comenteaza