De ce a fost demis directorul Muzeului Transilvaniei

De ce a fost demis directorul Muzeului Transilvaniei
Ministerul Culturii a reacţionat: “Domnul Piso nu a fost demis, a fost pensionat”.

Reprezentanţii Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional (MCPN) au explicat motivele pentru care Ioan Piso a fost îndepărtat din funcţia de conducere a Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei (MNIT): vârsta lui înaintată.

"Domnul Piso nu a fost demis, pur şi simplu a împlinit vârsta de pensionare", a declarat purtătorul de cuvânt al MCPN, Radu Enache. Acesta a mai precizat că de la reînvestirea sa în funcţie în martie 2010 Ioan Piso "nu a dorit în mod expres" să încheie un contract de management cu ministerul şi că fostul director poate să se adreseze instanţei în cazul în care consideră că a fost nedreptăţit fiind scos la pensie.

În ceea ce priveşte contractul controversat cu firma Artex International, desemnată în 2009 pentru a reamenaja colecţia muzeală din Cluj contra sumei de 11 milioane de euro plus taxa pe valoarea adăugată, Enache a dezvăluit că la începutul anului 2010 ministrul Kelemen Hunor i-a dat "mână liberă" lui Ioan Piso pentru a rezilia contractul suspect acordat în baza legii drepturilor de autor. "Domnul Piso nu a reziliat contractul. O fi având şi dânsul motivele lui. Ministerul nu poate dispune rezilierea unui contract încheiat la nivel de director de muzeu", a mai spus Radu Enache, reprezentantul MCPN. Sarcina de a rezolva contractul Artex rămâne în sarcina viitorului director al muzeului clujean.

Reamintim că la finalul săptămânii trecute Ioan Piso a anunţat printr-o scrisoare deschisă că intenţionează să îşi revendice în instanţă funcţia de la muzeu, aşa cum a procedat de alte trei ori. Instanţa i-a dat câştig de cauză de fiecare dată când a fost demis, singura variabilă care s-a schimbat în 2011 fiind vârsta lui înaintată. El are 67 de ani şi este încă angajat cu carte de muncă la Universitatea Babeş-Bolyai. Potrivit noii legi a Educaţiei, el devine pensionabil şi din funcţia de la catedră, în februarie 2012.

 

 

Comenteaza