De ce a fost trimis mesajul de evacuare a locuințelor la Cluj. "Acumularea de apă creștea peste cotele de siguranță a barajului"

De ce a fost trimis mesajul de evacuare a locuințelor la Cluj. "Acumularea de apă creștea peste cotele de siguranță a barajului"

Mesajul telefonic de duminică noaptea, în sistemul RO-Alert, prin care populației i s-a cerut să ia măsuri de autoevacuare, a fost transmis între localitățile Măguri Răcătău și Gilău.  

Abonează-te pe   Poza noua 31.03.2021
Pentru mai multe informaţii de ultimă oră vizitează pagina principală ZIUA DE CLUJ

Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Cluj a comunicat că, pe parcursul nopții trecute. a fost înregistrată o creștere a acumulării apei în barajul Someșul Rece I, situat în Defileul Someșul Rece, peste cota de siguranță a acestuia, ca urmare a precipitațiilor abundente și a topirii zăpezii din zona de munte.

"A fost constituit Comitetul Județean pentru Situații de urgență, iar o comisie din cadrul acestuia, condusă de către prefectul județului Cluj, alături de specialiști din cadrul Hidroelectrica și reprezentanți ai autorităților locale s-au deplasat la fața locului, începând cu ora 22:00, pentru a evalua situația și eventualele pericole care ar putea fi pentru populația din zonă.

Au fost luate măsuri de închidere a vanelor a două dintre aducțiunile suberane către barajul de acumulare, pe lângă deschiderea vanelor de fund ale barajului care asigurau un debit de scirgere de peste 3 mc/s. Cu toate acestea, acumularea de apă a crescut în continuare, ajungând, în jurul orei 01:00, la peste 1 cm peste deversorul de suprafață, fiind înregistrată o deversare peste cotele de siguranță ale barajului și în aval de barajul de acumulare", conform ISU.

"Astfel, a fost luată decizia de a se transmite, preventiv, un mesaj prin sistemul RO-Alert către terminalele mobile, situate într-o arie selectată geometric de-a lungul râului Șomeșul Rece, între localitățile Măguri Răcătău și lacul de acumulare din localitatea Gilău, prin care se solicita populației să ia măsuri de autoevacuare din zonă.

Din fericire, creșterea nivelului de acumulare s-a oprit aici, iar în aceste momente este în scădere, iar locuințele și locatarii acestora din zona respectivă sunt în siguranță. La fața locului comisia de specialitate, evaluează în contiunare situația privind eventualele modificări care pot să apară", a transmis instituția.

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte ZCJ.RO pe FACEBOOK şi pe Instagram

loading...
Loading...
Comenteaza