Video De ce a stricat un clujean Ziua Jandarmeriei, cu un mesaj despre 10 august

De ce a stricat un clujean Ziua Jandarmeriei, cu un mesaj despre 10 august
FB / Daniel Giurcă - protest Bucureşti | Foto: FB / Daniel Giurcă - protest Bucureşti

Un clujean a mers să protesteze la Ziua Jandarmeriei, sărbătorită la Cluj-Napoca în Parcul Central.

VICE  a stat de vorbă cu Daniel Giurcă, un clujean de 44 de ani, care a văzut pe Facebook că Jandarmeria îi invită pe clujeni în parcul central al orașului, pentru a sărbători 169 de ani de la înființarea instituției, şi i-a sărit țandăra. I s-a părut un gest de ipocrizie maximă, în condițiile în care nici până în ziua de azi Jandarmeria nu și-a cerut scuze public în legătură cu incidentele din 10 august 2018, dosarul se tărăgănează. 

Cum ți-a venit ideea pentru acest protest?

"Declicul a fost protestul din 10 august, de la București, unde am fost prezent. Pentru mine, acel protest a fost un eveniment cu un impact foarte mare, pentru că efectiv am văzut ce înseamnă instaurarea dictaturii. Am văzut cum o sută de mii de oameni au fost gazați. Bun, este adevărat că au fost și persoane mai agresive, dar tocmai asta înțeleg eu că e menirea Jandarmeriei – să apere instituțiile statului, dar și dreptul de liberă exprimare al cetățenilor. Erau obligați să-i extragă pe acei indivizi recalcitranți din mulțime și să le permită protestatarilor pașnici să-și vadă în continuare de manifestație. A fost prima oară în viața mea când mi-am luat gaze lacrimogene. Am mai fost la proteste, dar aici, în Cluj, unde n-au fost incidente. Am decis să penalizez Jandarmeria pentru chestia asta de fiecare dată când am ocazia". 

Interviul integral AICI! 

Jandarmeria Cluj a explicat incidentul astfel: "În conformitate cu art.26, alin.1, lit.g din Legea 60/1991, este interzisă participarea la contramanifestații, iar săvârșirea acestei fapte se pedepsește. În cazul de astăzi, Jandarmeria Cluj desfășura o manifestație publică declarată, iar două persoane au folosit acest prilej pentru a transmite mesaje ostile. Pentru această faptă, au fost aplicate două avertismente". 

 

Comenteaza