De ce atacă Danileţ decizia de revocare din fruntea CSM

De ce atacă Danileţ decizia de revocare din fruntea CSM
Revocat din CSM o dată cu judecătoarea Alina Ghica, magistratul Cristi Danilet a hotărât să conteste verdictul Consiliului Superior al Magistraturii. Danileţ a arătat de ce a hotărât acest lucru printr-o postare pe blogul său personal, pe care o redăm mai jos, integral.

"Sunt judecator, si e cea mai nobila functie pe care cineva o poate ocupa. Am un mare respect pentru colegii judecatori si activitatea lor. Nu veti auzi din partea mea cuvinte de denigrare a lor si nu voi da, asa cum mi se cere incontinuu, informatii pe surse despre ei.

Eu am curajul sa ridic probleme de sistem care trebuie rezolvate si nu sa ma cobor la nivelul unor atacuri sub demnitatea mea.

Eu am curajul sa spun ca Romania trebuie sa devina din tara aspiranta la statul de drept, o adevarata tara in care legea trebuie sa fie respectata de toata lumea, inclusiv de catre cei care aplica legea.

De fapt, nici nu e vorba de curaj. E vorba de normalitate - aceea ca legalitatea sa domine.

Marți, la solicitarea majorităţii adunărilor generale ale judecătorilor din instanţele pe care le reprezint, Plenul CSM a decis revocarea mea din funcţia de membru al acestui organism şi repunerea mea în poziţia de judecător. Nu mă lupt pentru un scaun, nu e important ce se intampla cu mine ca persoana, ci lupt pentru valori, pentru legalitate si pentru dreptate. Si asta pentru binele cetateanului simplu si corect.

Pot oricand sa ma intorc - si o voi face cu dedicatie cand va fi momentul - sa judec cazurile celor nedreptăţiţi de la Oradea sau Cluj-Napoca.

Vreau insa sa ma asigur, in folosul justitiei, al sistemului, al modului in care ne prezentam in fata Europei, ca procedura mea de revocare a fost una corecta si ca exista dreptate inclusiv pentru cei care fac dreptate.

Acesta este motivul pentru care am decis sa contest hotararea de revocare."

Amintim, judecătorii Alina Ghica şi Cristi Danileţ au depus, joi, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), două solicitări vizând anularea deciziei prin care au fost revocaţi din Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), au declarat, pentru Mediafax, oficiali ai instanţei supreme.Judecătorii Cristi Vasilică Danileţ şi Alina Nicoleta Ghica au fost revocaţi marţi din funcţiile de membri ai CSM.

Este pentru prima dată când membri ai CSM sunt revocaţi din funcţia deţinută în Consiliu ca urmare a solicitărilor transmise de adunările generale ale judecătorilor.

Adunarea Generală a Judecătorilor din cadrul Judecătoriei Râmnicu Vâlcea a declanşat în 7 ianuarie procedura de revocare din CSM a judecătorului Cristi Danileţ. Un demers similar a fost început în 10 ianuarie, la Curtea de Apel Cluj, pentru revocarea din funcţia de membru al CSM a Alinei Ghica, reprezentant al Curţilor de Apel în Consiliu.

Un număr de 103 judecătorii din 135 au votat pentru revocarea din Consiliul Superior al Magistraturii a lui Cristi Vasilică Danileţ, rezultatele fiind transmise în 23 ianuarie de Judecătoria Râmnicu Vâlcea la CSM.

În cadrul procedurii, 1.126 de judecători au votat pentru revocarea lui Danileţ, iar 324 au votat împotrivă sau s-au abţinut, potrivit Judecătoriei Râmnicu Vâlcea.

Curtea de Apel Cluj a sesizat în 30 ianuarie Consiliul Superior al Magistraturii pentru procedura de revocare din calitatea de membru al CSM a Alinei Ghica, după centralizarea voturilor adunărilor generale ale judecătorilor din 13 curţi de apel din ţară din totalul de 16.

Curţile de Apel unde s-au întrunit adunările generale ale judecătorilor sunt: Curtea de Apel Alba Iulia, Curtea de Apel Braşov, Curtea de Apel Constanţa, Curtea de Apel Craiova, Curtea de Apel Galaţi, Curtea de Apel Iaşi, Curtea Militară de Apel Bucureşti, Curtea de Apel Oradea, Curtea de Apel Piteşti, Curtea de Apel Ploieşti, Curtea de Apel Târgu Mureş şi Curtea de Apel Timişoara. La fiecare dintre aceste curţi de apel, peste două treimi dintre judecătorii instanţei au votat pentru revocarea Alinei Ghica.

"În urma centralizării voturilor la aceste curţi de apel, precum şi la Curtea de Apel Cluj a rezultat că, dintr-un număr total de 514 judecători cu drept de vot, au participat la şedinţa adunărilor generale 475 de judecători, din care 424 de judecători au votat pentru revocarea doamnei judecător Alina Nicoleta Ghica, 39 au votat împotrivă, 10 voturi au fost nule şi au existat două abţineri", preciza Curtea de Apel Cluj.

 

Comenteaza