De ce au lipsit tramvaiele mov din Cluj

De ce au lipsit tramvaiele mov din Cluj
Mai mulţi clujeni au remarcat lipsa tramvaielor mov din oraş. Directorul Companiei de Transport Public a explicat de ce.

Tramvaiele mov au avut o scurtă vacanţă vara aceasta. Clujenii au observat absenţa acestora de pe străzi, iar şeful CTP, Liviu Neag, a dezlegat misterul, pentru ZIUA de CLUJ.

"Noi, peste vară, circulăm cu efectiv redus, pentru că numărul de călători este mai mic. În aceste tramvaie încap aproape 300 de persoane şi circulau aproape goale. Apoi, liniile 100 şi 102 sunt suspendate până la toamnă, din cauza lucrărilor la podul peste Nadăş.

De aceea, am decis ca în această perioadă să facem o verificare a tramvaielor, mai ales că toate au ajuns la circa 100.000 de kilometri parcurşi. O astfel de verificare tehnică durează cam două săptămâni. Se ocupă chiar polonezii de la PESA, care sunt la Cluj în această perioadă", a explicat Neag.

Până la toamnă, două dintre cele patru tramvaie vor circula, totuşi. Ele sunt deja pe traseu în aceste zile. Celelalte două tramvaie se află în depoul din zona CUG.

Municipalitatea a semnat în luna 2012 contractul cu compania poloneză Pojazdy Szynowe PESA Bydgoszcz pentru achiziţia a 12 garnituri de tramvai, investiţie în valoare totală de 76,8 milioane de lei (18 milioane de euro). Polonezii au câştigat licitaţia organizată la finele lui 2011 de Primăria Cluj-Napoca, pentru preţul de 6,4 milioane de lei (1,5 milioane de euro) pe unitate.

Până la urmă, au fost cumpărate doar patru, care au sosit la Cluj între 1 iunie şi 4 octombrie 2012. „Contractul prevedea un număr minim de patru tramvaie şi unul maxim de 12. Am comandat numărul minim, iar apoi contractul a fost încheiat", explica, în 2012, purtătorul de cuvânt al Primăriei, Oana Buzatu.

Tramvaiele au un consum de 48,7 wh/t*km, o capacitate de 296 de călători, iar termenul de garanţie este de 6 ani.

Pojazdy Szynowe PESA Bydgoszcz este una dintre cele mai vechi companii producătoare de infrastructură feroviară din Polonia şi livrează pentru clienţi din Cehia, Ungaria, Lituania, Italia sau Polonia. Compania este cercetată de Direcţia Naţională Anticorupţie Cluj după tranzacţia cu primăria clujeană, "cu privire la comiterea infracţiunii de înşelăciune prev. de art. 215 Cod penal".

 

Comenteaza