De ce au murit peştii în Arieş săptămâna trecută

De ce au murit peştii în Arieş săptămâna trecută
Cauza mortalităţii piscicole pe Arieş, săptămâna trecută, nu este poluarea din amonte, ci căderea masivă de precipitaţii, arată Administraţia Bazinală Mureş, ce gestionează şi râul Arieş.

"Conform rezultatelor analizelor şi investigării fenomenului, cauza producerii evenimentului s-a stabilit a fi căderea unor precipitaţii abundente, în zona bazinului hidrografic al râului Arieş, cu antrenarea de substanţe aluvionare fine de pe versanţi şi din depunerile de pe albie", arată un buletin de analiză al instituţiei.

Pentru stabilirea cauzelor care au produs mortalitatea piscicolă au fost verificate şi iazurile de decantare din zonă (Făgetul Ierii, Sartăş, Valea Şesei, Ştefanca, Muscanilor), verificându-se şi alţi afluenţi de pe traseu. De asemenea, s-a verificat, mai în detaliu, Iazul de decantare Valea Şesei, atât la baraj cât şi la sistemele de evacuare a apelor. În iaz nu se efectua depunerea sterilului, acesta fiind transportat hidraulic la Iazul de rezervă Ştefanca 2, pentru că la Valea Şesei se efectuează lucrări de supraînălţare a barajului de anrocamente şi reabilitarea racordului la sistemul de evacuare ape limpezite.

Au fost recoltate probe de apă din mai multe secţiuni caracteristice, care au fost analizate de laboratorul Sistemului de Gospodărire a Apelor Alba. Totodată, au fost recoltaţi şi puieţi de peşte mort din zona municipiului Turda şi amonte, până la pragul de fund Moldoveneşti. Cantitatea de peşte mort descoperită la deplasarea în teren a fost redusă. În amonte de pragul de fund nu s-au mai descoperit peşti morţi.

Pe corpul şi branhiile peştilor recoltaţi erau depuse particole fine de nămol, cauza posibilă a mortalităţii piscicole fiind asfixierea mecanică.

Conform rezultatelor analizelor şi investigării fenomenului, cauza producerii evenimentului s-a stabilit a fi căderea unor precipitaţii abundente, în zona bazinului hidrografic al râului Arieş, cu antrenarea de substanţe aluvionare fine de pe versanţi şi din depunerile de pe albie.

UPDATE Şeful DSV Cluj Nicolae Pivariu spune că este vorba, totuşi, de deversări accidentale dintr-un iaz de decantare, cu ape acide. "După recoltarea probelor am constatat că apa e în parametri din punct de vedere calitativ, e în regulă, dar noi am recoltat probele în jurul orei 11 iar din investigaţiile făcute am constatat că viitura era între orele 4 şi 7 dimineaţa; apa şi-a produs efectele şi a trecut. Directorul DSV Alba, Mircea Miclea, spune că e vorba de o deversaţie de ape acide de la unul dintre lacurile la limita dintre judeţe, la Roşia Poieni. A fost ploaie mare şi se pare că unul dintre lacurile unde era depozitat a trecut peste baraj", spune el.

Vezi aici detalii despre mortalitatea piscicolă de săptămâna trecută

Comenteaza