De ce pleacă Elena Botezan. „Ar fi purtat discuţii în contradictoriu cu un ofiţer de informaţii"

De ce pleacă Elena Botezan. „Ar fi purtat discuţii în contradictoriu cu un ofiţer de informaţii
Cunoscutul jurnalist Cătălin Tolontan scrie despre retragerea surprinzătoare a procuroarei Elena Botezan de la DNA Cluj.

 

Tolontan scrie pe blogul personal despre Elena Botezan, celebra procuroare de la DNA Cluj care i-a adus în faţa judecătorilor pe fostul primar Sorin Apostu, pe fostul preşedinte al Consiliului Judeţean, Horea Uioreanu, şi pe fostul vicepreşedinte, Radu Bica.

Botezan a anunţat că pleacă din motive personale, dar Tolontan are informaţii suplimentare. Acesta a aflat că unul dintre motivele demisiei neaşteptate ar fi o ceartă a procuroarei cu un ofiţer de informaţii. Jurnalistul face şi o paralelă cu o altă procuroare DNA care a ieşit surprinzător la pensie, în toamnă, lăsând neterminate dosare care conţin nume importante.

„Plecările abrupte din instituțiile de forță sînt mai mereu explicate prin "motive personale". La fel a procedat și Elena Botezan. "Decizia mea este de ordin personal, nu trebuie căutate alte substraturi". Lucra de 10 ani în DNA Cluj și de 15 ani în magistratură. Ca și în cazul Marianei Alexandru, adjuncta de secție DNA de la București pensionată cam în aceeași perioadă, după 30 de ani de magistratură, misterele ard mărunt. Incontestabile rămîn dosarele rezolvate.
Ambele procuroare au multe nume mari condamnate: prim-miniștri, miniștri, foști șefi din serviciile secrete, primari, politicieni din curcubeul politic.

La Mariana Alexandru unele surse ne-au vorbit despre "cel puțin neglijență în fața unor scurgeri de informații al căror destinatar final era Viorel Hrebenciuc". Speța se cercetează încă, e vizat un ofițer judiciar din DNA. Dosarul și lămurirea întîrzie, dar justiția are propriul timp de clarificare. Alte surse susțin că procuroarei i s-a căutat cu dinadinsul ceva. Calm, vom aștepta și vom afla.

De pildă, apropo de scurgerile către Hrebenciuc, în discuția cu Mitică Iliescu politicianul PSD rostește un prenume, despre care am aflat că ar fi al unuia dintre șefii DNA, un bărbat, cu care se înțelege că pedesistul vorbea curent la telefon. Am întrebat DNA și au negat că Hrebenciuc s-a referit la acel procuror. Sîntem într-un joc al oglinzilor în care inculpații aruncă nume de "cîrtițe" pe care nu le posedă, de fapt?

Indiscutabil e că, în cazurile ambelor șefe din DNA, s-au scurs informații toxice care le-au întunecat orizontul carierei. Care au vrut să le compromită. De ce?
"În ceea ce-o privește pe Elena Botezan, ea a purtat o discuție în contradictoriu cu un ofițer de informații, cu puțin timp înainte de a anunța că pleacă din DNA", susține un om din justiție. Sursa nu pretinde că acesta e singurul motiv al renunțării, dar descrie un tablou "în care SRI începe să dețină din ce în ce mai multă putere".
", scrie Tolontan.

Jurnalistul subliniază că DNA riscă să se transforme în "divizia penală a SRI". "Întîmplarea cu șefa DNA de la Cluj vine în această logică. (...) E limpede că există o intenție ca, "în numele unui bine superior", mai multe instituții să galopeze", mai spune Cătălin Tolontan. Rămâne de văzut cum va „galopa" DNA Cluj fără cea care ţinea hăţurile în ultimii cinci ani, Elena Botezan.

 

Comenteaza