De la 1 ianuarie 2012 românii vor putea lucra în orice ţară din Uniunea Europeană

De la 1 ianuarie 2012 românii vor putea lucra în orice ţară din Uniunea Europeană
Parlamentul European a adoptat rezoluţia potrivit căreia până la sfârşitul lui 2011 cetăţenii români vor putea lucra în oricare stat menru al UE.

Parlamentul European a adoptat o rezoluţie potrivit căreia toate statele membre ale Uniunii Europene să permită accesul bulgarilor şi românilor la muncă pe teritoriul lor până la sfârşitul anului 2011.

Raportul prezentat în cadrul dezbaterii de luni a precizat că cifrele oficiale, inclusiv cifrele de la Comisia Europeană, arată că muncitorii din estul Europei nu au generat şomaj şi nu au pus presiune pe sistemele de protecţie socială. Dimpotrivă, influxul a adus creştere economică în ţările de destinaţie, evaluat la 1% din PIB.

Deputaţii europeni au cerut statelor membre să-şi revizuiască regulile privind perioadele de tranziţie înaintea deschiderii accesului pe piaţa muncii. Oficialii au solicitat statelor membre care încă impun restricţii cetăţenilor bulgari şi români, ca acestea să fie eliminate până la sfârşitul lui 2011, înainte de termenul-limită final din 2013, prevăzut în tratatul de aderare la UE.

Comenteaza