De la Cluj la Bucureşti. PE JOS pentru Justiţie VIDEO

De la Cluj la Bucureşti. PE JOS pentru Justiţie VIDEO
Un grup de mai multe persoane a plecat miercuri, 10 ianuarie 2018, pe jos, din Cluj-Napoca spre Bucureşti, într-un marş de 11 zile, ca să participe la protestul din 20 ianuarie 2018 privind modificările aduse legilor justiţiei. Ar urma să parcurgă undeva la 40-45 de kiloemtri pe zi.

Iniţiatorul "Marşului Speranţei" este Sorin Bobiş, un horticultor în vârstă de 51 de ani din Cluj-Napoca, el fiind prezent şi la Revoluţia din 1989, când avea 23 de ani. Are cinci copii, iar unul dintre ei, un băiat de 18 ani, îl va însoţi pe traseu.

"Un clujean (Sorin Bobiş), un cetăţean francez şi o tânără româncă de etnie maghiară plecă, pe jos, de la Cluj la Bucuresti, într-un marş de 11 zile pentru a participa la protestul pentru apărarea Justiţiei, care va avea loc în 20 ianuarie. Sâmbătă, la Sighisoara, li se vor mai alătura 4 persoane nevazătoare", transmit reprezentanţii comunităţii "Corupţia Ucide" pe Facebook.

"Dacă noi putem face un efort de a merge 10 - 11 zile pe jos, bucureştenii pot coborî de blocuri în ziua protestului şi să ni se alăture. Aveam 23 de ani când am participat la Revoluţia din 1989, iar acum simt că ce am câştigat atunci s-a pierdut pe drum", a spus Bobiş. Francezul participant la protest, care se ocupă de agricultură în Cluj, poartă steagul ţării sale şi a spus că a simţit nevoia să se alăture grupului pentru că trăieşte de 15 ani în România şi doreşte "să meargă ţara pe drumul cel bun".

Marşul va urma traseul Cluj, Târgu Mureş, Sighişoara, Braşov, Sinaia, Ploieşti, Bucureşti. Parcursul mediu al unei zile este de 40 km.

Toate drumurile duc la Bucureşti. "Revoluţia" generaţiei noastre. Se intitulează mesajul prin care românii din întreaga ţară sunt încurajaţi să se alăture protestelor din Bucureşti.

"Nu este nevoie să ieşim de multe ori în stradă. Este nevoie să ieşim mulţi, o dată. Propunem un marş Piaţa Universitatii - Piaţa Unirii - Fântâni - Parlament, cu vizite la instituţiile confiscate de către majoritatea parlamentară (Avocatul Poporului, CCR, CNA). Ajutoare pentru protestatari (București) - Precum şi oferte cazare pentru persoanele care vin din afara Bucureștiului".

Pentru ce se protestează

"Legile justiţiei au fost votate, ele ajung acum la preşedintele Klaus Iohannis, care le poate întoarce o singură dată înapoi. Masacrarea Justiţiei de către PSD-ALDE, criticată de magistraţi, Departamentul de Stat, Comisia Europeană, este mai mult decât un atac la procedurile de drept şi la adresa luptei anticorupţie"

Este un asalt chiar la adresa democraţiei din România.

Felul în care PSD şi ALDE au abuzat procedurile parlamentare legitime, în care au încercat să închidă gura Opoziţiei şi a oricui a îndrăznit să se împotrivească reprezintă semnale care ar trebui să alarmeze orice român care doreşte pentru România o viaţă în libertate şi democraţie.
La care se adaugă si modificările Codului de Procedură Penală şi situaţia generală gravă din toate celelalte domenii ( sănătate, educaţie, economie, infrastructură, cultură, ecologie).

Primele două luni din 2018 vor fi decisive pentru consolidarea democrației în România.

Nu dăm înapoi

Avem în faţa noastră doua opţiuni.

Optiunea #1 - Ne gasim o scuză, un pretext şi nu participăm la proteste. În cele din urmă, un om în plus sau în minus nu va face o diferenţa. Ne vedem de ale noastre, discutam cu prietenii că "Da, n-am mai ieşit la protest. Lasă, că se descurca şi fără mine." Dacă crezi că eşti singurul care gândeşte asta, te înşeli. Drumul spre schimbare este pavat cu îndoieli şi fiecare dintre noi a gândit aşa odată când a venit vorba de un protest. Aşa au gândit şi cei 60% care nu au venit la urne în decembrie 2016. Să repetăm oare aceeaşi greşeală?

Există Optiunea #2. Ieşim la protest, arătăm public că nu suntem dispusi să acceptăm corupţia, că vrem un viitor mai bun şi să oferim un mesaj celor care se îndoiesc că schimbarea este posibilă. Da, schimbarea este posibilă. Începe cu noi şi doar trebuie să avem curajul şi speranţa să nu ne lăsăm bătuţi foarte uşor. Politicienii corupţi vor merge până în pânzele albe ca să își apere interesele, nu vor renunţa uşor, mai ales că acum au o validare electorală. Ei nu ne-au făcut viaţa uşoară. De ce le-am face-o noi pe a lor?

Aşadar, cu câte persoane vii la protest ? Cate afişe şi flyere poţi să lipesti în bloc, să pui în cutiile poştale? Câte mesaje în privat şi invitaţii la eveniment poţi să trimiţi?

Schimbarea începe cu noi şi nu se termina niciodată. E un drum lung, iar perseveranţa noastră în faţa corupţiei le va da şi celorlalţi încrederea şi speranţa că puterea este de fapt în mâinile noastre.

 

 

Comenteaza