De la metalurgie la şoşoni

De la metalurgie la şoşoni
Ultimele pregătiri pentru deschiderea combinatului social de la Câmpia Turzii implică dotarea halei şi instruirea muncitorilor. În ianuarie 2014 ar urma să aibă loc inaugurarea combinatului. Aici se vor produce şoşoni de clăpari dar şi alte elemente din plastic, necesare articolelor sportive marca Salomon.

Proiectul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Cluj, derulat din fonduri europene, pentru reîncadrarea pe piaţa muncii a 743 de persoane care au fost disponibilizate anul trecut de Mechel Câmpia-Turzii, a intrat în linie dreaptă. Directorul AJOFM, Daniel Don, a anunţat că inaugurarea combinatului social va avea loc în ianuarie 2014. De luna viitoare, mai multe serii de angajaţi vor ajunge în Oradea, într-o fabrică de procesare a plasticului (deţinută de Plastor), pentru a se specializa. Don a mai precizat că în 10 octombrie se va afla la Comisia Europeană pentru modificarea filei de buget a proiectului, având în vedere că o parte din grupul ţintă s-a pierdut pe drum. Este vorba despre 200 de persoane care fie au intrat în pensie fie şi-au găsit un loc de muncă. Pentru a nu se pierde din finanţare, se vor căuta înlocuitori în cea de-a doua serie de disponibilizaţi ai Mechel.

Hala pentru combinatul social din Câmpia Turzii - proiect implementat de AJOFM Cluj în baza unei finanţări asigurate de Fondul European de Ajustare la Globalizare - a fost deja identificată, a subliniat Daniel Don, urmând ca aceasta să fie dotată cu linie tehnologică de către partenerii privaţi din cadrul acestui proiect, companiile Plastor SA şi Chimsport SA. „Avem hala pe o suprafaţă de 4.500 de metri pătraţi. În două, trei zile semnăm contractul urmând ca mai apoi aceasta să fie dotată corespunzător pentru ca din ianuarie, muncitorii să-şi poată începe activitatea", a explicat Don. Într-o primă etapă se face selecţia pentru 180 de angajaţi care ar urma să activeze în acest combinat social.

Cei prezenţi ieri la sesiunea de recrutare de la Cluj Arena au fost testaţi manual şi aptitudinal, cu un echipament special, având în vedere că se caută mai multe categorii de personal. După ce selecţia se va finaliza, mai multe serii de angajaţi vor fi trimişi la specializare într-o unitate Plastor din Oradea, unde vor învăţa cum să prelucreze plasticul. Firma Plastor şi Chimsport furnizează elemente din plastic pentru un brand puternic de echipament de schi. „Este vorba despre cunsocutul brand Salomon. Producem mai multe elemente, clăpari, schi, ochelari de schi. Obiectul nostru de activitate implică prelucrarea materialelor plastice", a detaliat Alin Fetiţa, CEO Chimsport.

În unitatea de la Câmpia Turzii ar urma să se producă, într-o primă fază, o componontă a claparului, aşa numitul şoşon. "Chiar dacă pare simplu, acesta este un produs complex ce necesită o anumită îndemânare. Sunt implicate diferite forme de tăieturi de plastic, materiale diferite, densităţi diferite, până când se ajunge la un produs final", a explicat Gavril Milaş, directorul executiv Plastor Oradea. Alin Fetiţa i-a asigurat pe oamenii din Câmpia Turzii că prima linie de producţie va deveni funcţională din ianuarie 2014, urmând ca din aprilie,echipele formate să intre într-un oarecare ritm, pentru ca producţie solicitată de clientul Chimsport să poată fi frunizată conform contractului.

Directorul AJOFM, Daniel Don, a explicat că durata proiectului se întinde pe o perioadă de 4 ani. Doi de implemntare şi doi de sustenabilitate. După această perioadă, toţi muncitorii fabricii vor rămâne proprietarii acestui obiectiv. „Este un lucru extraordinar pentru că în baza acestui proiect noi chiar reuşim să creeem şi să lăsăm pe piaţă nişte locuri de muncă. Oamenii din acest combinat vor deveni proprietarii acestei fabrici iar ei vor avea tot interesul să continue activitatea şi să-şi prelungească contractele", a menţionat Don. El a mai adăugat că partenerii privaţi cooptaţi în cadrul acestui proiect au contract pentru furnizarea elemenetelor din plastic pentru o perioadă de 8 ani. Ca atare, întreprinderea socială din Câmpia Turzii va avea şansa să-şi prelungească contractul şi să lucreze şi ulterior petru aceşti parteneri.

În total, în cadrul proiectului derulat de AJOFM pentru disponibilizaţii de la Mechel a fost identificat un grup ţintă de 743 de persoane. Don a precizat că 200 de persoane, din ei disponibilizaţi anul trecut, s-au pierdut pe drum. Aceştia fie s-au pensionat, fie şi-au găsit singuri de lucru. Pentru a nu se pierede o parte din finanţarea proiectului, grupul ţintă va fi completat cu altă serie de oameni care au fost disponibilizaţi de Mechel în februarie, anul acesta. „E păcat să pierdem finanţarea, ca atare, în 10 octombrie voi fi la Comisia Europeană pentru a cere să introducem în grupul ţintă 200 de oameni care au fost disponibilizaţi de Mechel în februarie şi în martie, anul acesta", a spus Don. Din tot grupul ţintă, 250 de persoane vor fi încadrate efectiv în combinatul social. Aceşti oameni vor primi echivalentul a 15.000 de euro, bani care se vor investi în utilarea combinatului. Restul persoanelor vor fi reîncadrate în diverse meserii, având în vedere că aceste persoane beneficiază de sprijinul Centrului de Formare care s-a deschis la Câmpia Turzii. Oamenii vor beneficia de vouchere, cursuri de specialitate, interviuri şi intermedieri pentru job-uri noi. Don a spus că deja s-au făcut intermedieri pentru 80 de persoane care au fost preluate de mai multe firme, inclusiv de firma Bosch, care şi-a deschis unitate de producţie în parcul Tetarom din Jucu. Valoarea totală a proiectului se ridică la 6,4 milioane de euro.

 

Comenteaza