De mâine apar rovinietele electronice. Preţul nu se schimbă, amenzile sunt usturătoare

De mâine apar rovinietele electronice. Preţul nu se schimbă, amenzile sunt usturătoare
Circulaţia pe drumurile naţionale şi pe autostrăzi fără rovinietă duce la amenzi de până la 4.500 de lei şi la plata unor despăgubiri, în funcţie de tipul vehiculului.
Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România introduce de la 1 octombrie rovinieta electronică, urmând ca şoferii fără documentele care atestă plata acesteia să achite despăgubiri în funcţie de tipul vehiculului, între 28 şi 1.210 euro, şi amenzi între 250 şi 4.500 lei, scrie Mediafax.

Preţul unei roviniete nu se schimbă. Aceasta poate fi cumpărată de la orice subunitate CNADNR, de la benzinăriile MOL, Rompetrol, Petrom şi OMV, de la oficiile Poştei Române, de la Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri Români, dar şi la firmele de distribuţie Scalla, Speedy, Medina şi Pasaj.


După achitarea tarifului, cumpărătorul primeşte un bon de casă sau o factură, dacă solicită, în locul vechiului autocolant care se lipea pe parbriz. Plata este înregistrată automat în baza de date centrală CESTRIN (Centrul de Studii Tehnice, Rutiere şi Informatică) şi este păstrată pe toată perioada de valabilitate pentru care a fost achitat tariful de utilizare.

Controlul rovinietei se face fie automat, prin intermediul punctelor fixe, unde sunt instalate sisteme de camere video, fie în trafic, de către echipe de controlori. Camerele video înregistrează numărul de înmatriculare al vehiculelor, care apoi sunt verificate în baza CESTRIN, iar în cazul în care numărul nu este găsit, se interoghează baza de date a Direcţiei Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor pentru identificarea contravenientului.

Toate operaţiunile au loc online, în doar câteva secunde.



Comenteaza