De pe coasta de Est a Americii pe şantierul Habitat din Dezmir. Vezi ce fac nouă americani la Cluj

De pe coasta de Est a Americii pe şantierul Habitat din Dezmir. Vezi ce fac nouă americani la Cluj
Nouă americani de pe Coasta de Est a Americii vor continua în această săptămână lucrările la noua locuinţă a familiei din Dezmir, care în urmă cu un an, a intrat în programul de construcţie al Habitat Cluj.

În cele cinci zile, cei nouă americani vor monta polistirenul pe exterior şi vor aplica primul strat de tencuială. Sosiţi chiar de pe Coasta de Est a Americii, aceştia vor contribui cu 360 de ore de voluntariat la locuinţa unei familii din Dezmir.

Până în acest moment, construcţia, la care au contribuit patru echipe internaţionale din Norvegia, Irlanda de Nord, Marea Britanie, este construită în proporţie de 45%. Până la sfârşitul acestei săptămâni se doreşte ca locuinţa să fie finalizată în proporţie de jumătate.

Membrii echipei Vega Smart, cu vârste cuprinse între 21 şi 57 de ani, au venit în România prin programul internaţional de voluntariat al Habitat for Humanity.

Liza Vega Smart, liderul echipei, lucrează la Habitat for Humanity International din anul 2007 şi a venit în România pentru a ajuta familia din Dezmir, dar şi pentru a cunoaşte ţara mai bine "Până acum, toată lumea a fost foarte amabilă iar împrejurimile sunt foarte frumoase. Deja îmi doresc să revin în aceste locuri", a spus Liza. Aceasta nu a construit doar în Statele Unite, ci a fost lider de echipe în El Salvador, Brazilia şi Fiji.

Directorul Habitat pentru Umanitate Cluj, Ionuţ Sâmpetrean consideră că echipa Vega Smart este o echipă "deschisă" "Ei încearcă să facă o diferenţă în viaţa unei familii în nevoie, pentru condiţii mai bune de locuire, pentru a avea o experienţă culturală nouă şi amintiri memorabile", a spus Sâmpetrean.

Familia din Dezmir, Adrian şi Ancuţa, locuiesc împreună cu cei doi copii mici într-un spaţiu de 20 de metri pătraţi închiriat de la prieteni, o bucătărie de vară transformată de cei doi soţi în dormitor, cu un hol mic şi o baie improvizată. Pereţii sunt umezi, iar în încăpere se simte un permanent miros de igrasie. Nu au vrut să accepte că acesta este viitorul lor şi au concesionat de la primărie un teren în localitatea Dezmir, la 12 km de Cluj-Napoca şi, cu puţinele economii, au ridicat fundaţia viitoarei locuinţe. Când au rămas fără resurse, în 2011, familia a intrat în programul de construcţie al Habitat Cluj.

Habitat for Humanity este o organizaţie non-profit, a cărei misiune este să elimine lipsa de adăpost şi locuirea sărăcaciosă a persoanelor din întreaga lume. La nivel global, Habitat for Humanity a construit şi reabilitat peste 500.000 de locuinţe pentru 2.5 milioane de persoane din 80 de ţări de pe întreg globul. Habitat for Humanity România a ajutat, până în acest moment, peste 2.300 de familii, prin intermediul celor 7 filiale active ale sale din judeţele: Bihor, Cluj, Bacău, Dolj, Argeş, Prahova şi Suceava. La nivel local, în cei 13 ani de activitate Habitat for Humanity Cluj a ajutat 436 de familii, respectiv 984 de persoane prin programele de construcții, renovări și reabilitări, prin construirea a 76 de locuințe în 5 comunități și prin renovarea, reabilitarea și izolarea termică a 360 de locuințe. Totodată, peste 3.300 de voluntari locali și internaționali au lucrat pe șantierele Habitat Cluj.

Comenteaza