Decembrie negru. 5 persoane și-au pierdut viața pe munte în ultima lună a anului trecut

Decembrie negru. 5 persoane și-au pierdut viața pe munte în ultima lună a anului trecut
| Foto: Facebook / Salvamont Romania

Salvamontiștii au fost solicitați să intervină în 293 de acțiuni în urma cărora au fost salvate 329 de persoane. Din păcate, alte cinci persoane au decedat pe munte în ultima lună din 2022.

În luna decembrie peste 500 de salvamontiști din întreaga țară s-au aflat la datorie zi de zi pentru a asigura asistență de salvare montană. Din numărul total de intervenții pentru luna trecută, 115 au fost pe domeniile de practicare a sporturilor de alunecare, potrivit raportului de activitate al Salvamont România pentru luna decembrie a anului trecut.

“Luna decembrie este o lună de vârf a sezonului de iarnă și, chiar și fără multă zăpadă pe pârtii, a fost caracterizată printr-un număr mare de turiști pe munte”, transmit salvamontiștii. Un număr de 500 – 600 de salvatori s-au aflat zilic, în decembrie, la datorie în zonele montane cu afluență turistică mare, în punctele medicale și de intervenție din circa 100 de posturi și baze salvamont.

În această perioadă salvamontiștii au fost solicitați să intervină în 293 de acțiuni de salvare și de acordare a primului ajutor medical, în care au fost salvate 329 de persoane. Dintre acestea, 98 de persoane accidentate au fost predate serviciilor SMURD sau de Ambulanță, cinci persoane au fost predate elicopterelor SMURD-IGAV. Alte cinci persoane au decedat pe munte, sarcina salvamontiștilor reducându-se în acest caz la recuperarea acestora și transportul pentru predarea la serviciile IML.

Raportul pe decembrie al Salvamont România arată că, din numărul total de intervenții, 115 au avut loc pe părtii și 146 de intervenții în restul zonei montane. Nouă intervenții au avut loc în afara zonei montane, în locuri greu accesibile, acțiuni la care salvamontiștii au fost solicitați să intervină cu mijloacele și tehnicile lor specifice pentru soluționarea cazurilor.

Prin Dispeceratul Național Salvamont - Vodafone/Fundația Vodafone au fost primite, direct, 669 de apeluri prin care anunțau accidente montane și șapte apeluri care anunțau incendii în zona montană și submontană, restul apelurilor de urgență fiind primite și preluate direct de către salvamontiști prin Serviciul Unic de Urgență 112 sau prin dispeceratele locale ale echipelor salvamont.

În cadrul celor 42 de structuri Salvamont din România activează ca personal operativ de intervenție un număr de circa 850 de salvatori montani atestați, 400 de salvatori montani angajați, 450 de salvatori montani voluntari. Alături de aceștia, lucrează aproximativ 350 de salvatori aspiranți și debutanți, în diverse etape de formare profesională.

5 persoane și-au pierdut viața pe munte în luna decembrieFoto: Facebook / Salvamont România 

Pentru a alerta echipele Salvamont poate fi utilizat numărul unic de urgență 112 și prin intermediul Dispeceratului Național Salvamont - 0372126668 sau 0SALVAMONT. De asemenea, se poate utiliza aplicația SALVAMONT ROMÂNIA pentru telefoanele mobile, unde există o secțiune S.O.S prin care Dispeceratul primește notificări în timp real cu privire la localizarea persoanei care solicită ajutor, coordonatele și nivelul bateriei telefonului.

Decalogul schiorului

Sfaturi de la salvamontiști pentru cei care practică schiul sau snowboarding-ul:

  1. Respectul celuilalt: orice schior/snowboarder trebuie să se comporte astfel, în orice clipă, încat să nu pună pe celălalt de lânga el în pericol.
  2. Stăpânirea vitezei și a comportării: orice schior/snowboarder trebuie să-și adapteze viteza de alunecare și comportamentul adecvat propriei sale capacități fizice și tehnice.
  3. Stăpânirea direcției: schiorul/snowboarderul din deal, a cărui poziție este dominantă, trebuie să-și aleagă în așa fel traseul și să prevadă o direcție de cădere care să asigure siguranță schiorului/snowboarderului din vale.
  4. Depășirea: schiorul/snowboarderul poate să efectueze o depășire liberă în deal, vale, stânga, dreapta, atâta timp cât schiorul/snowboarderul care depășește ține seama de evoluția schiorului/snowboarderului depășit și păstrează o distanță de siguranță suficientă în raport cu el.
  5. Încrucișarea și traversarea: schiorul/snowboarderul care traversează o pârtie sau un teren de școală trebuie să se asigure, menținând controlul vizual spre deal și vale, luând-și precauțiunile necesare preîntâmpinării unui accident pentru el și pentru alții.
  6. Staționarea: schiorul/snowboarderul trebuie să evite să se oprească și numai în cazuri de absolută necesitate în pasajele lipsite de vizibilitate. În caz de căzătură, trebuie să degajeze rapid pârtia.
  7. Urcarea: pe schiuri sau cu piciorul trebuie să se facă folosind marginea pârtiei.
  8. Respectarea semnalizării: oricine trebuie să respecte semnele internaționale de semnalizare instalate pe pârtie, indiferent de gradul său de pregătire sportivă, varstă etc.
  9. Respectarea naturii pârtiei: a schia rapid pe o pârtie rezervată începătorilor constituie o greșeală, ca ți aventurarea schiorului/snowboarderului începător pe o pârtie dificilă.
  10. În caz de accident: orice schior sau persoană aflată pe pârtie trebuie să dea ajutor în caz de accident până la sosirea echipelor Salvamont.

Articol de Nicușor Mitrea

Comenteaza