Declaraţia de la Cluj: muzeografii se opun comasării

Declaraţia de la Cluj: muzeografii se opun comasării
Istoricii, arheologii şi directorii muzeelor din ţară s-au declarat împotriva concentrării instituţionale propuse de Consiliul Judeţean Cluj.

Reprezentanţii a numeroase muzee din ţară au adoptat la Cluj o declaraţie comună prin care se opun încercărilor administraţiilor locale de a cupla sub o umbrelă juridică unică mai multe instituţii culturale. Reţeaua Naţională a Muzeelor din România (RNMR) s-a reunit ieri, în cadrul unei adunări generale.

"Declaraţia de la Cluj a RNMR cuprinde argumente împotriva comasării muzeelor în orice formă. Clujul a fost un pretext pentru că de-aici s-a plecat, aici s-a propus de către Consiliul Judeţean Cluj. Ei se gândeau să comaseze muzeele din Cluj sub forma unui complex. Şi tot scandalul şi mobilizarea societăţii civile din Cluj, după care reacţia reţelelor active în domeniul muzeelor a generat o cazuistică care s-a extins la nivel naţional", a explicat preşedintele RNMR, Dragoş Neamu. El spune că pretenţiile administraţiei locale nu se traduc în economii bugetare, dimpotrivă, prin sporirea birocraţiei la achiziţii, în momentul în care o singură echipă de management va trebui să împartă resursele financiare în sectoare complet diferite unele de altele. Neamu spune că acest gen de operativizare a sectorului cultural este valabil doar atunci când se comasează instituţii cu profiluri asemănătoare. "Nu poţi să faci complex muzeal în care să intre în aceeaşi arie un muzeu de istorie, unul de artă şi unul de memorialistică", susţine el.

Reprezentanţii muzeelor adunaţi la Cluj au propus şi mai multe amendamente la Legea muzeelor, astfel încât să permită modernizarea acestora. Neamu afirmă că e imposibil să creşti performanţele unui muzeu reducând personalul sau gestionându-i bugetul şi că o soluţie mai pertinentă ar fi înfiinţarea unor departamente de marketing şi programe educative care să pună în acord dezvoltarea muzeului cu cerinţele comunităţii căreia i se adresează. O altă propunere este liberalizarea preţului la bilete şi stabilirea acestuia de către echipa de conducere a instituţiei. Actualmente, preţul biletelor la muzeu este impus de către autorităţile locale şi, în concepţia lui Neamu, nu acoperă decât "costul hârtiei igienice".

La începutul lui 2011, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Cluj, Alin Tişe, a propus comasarea mai multor muzee subordonate CJ. Planul propus a fost ca toate cele 10 instituţii de cultură subordonate să fie împărţite în cinci entităţi: Teatrul de Păpuşi Puck, Biblioteca Judeţeană Octavian Goga, Filarmonica de Stat Transilvania, Centrul Cultural Transilvania Cluj şi Complexul Muzeal Judeţean Cluj.

 

 

Comenteaza