Declaraţia de nevinovăţie nu i-a convins pe magistraţi. Bica rămâne după gratii

Declaraţia de nevinovăţie nu i-a convins pe magistraţi. Bica rămâne după gratii
Magistraţii Tribunalului Cluj au respins ieri cererea de eliberare sub control judiciar depusă de avocaţii fostului vicepreşedinte al CJ Cluj, Radu Bica.

Cererea a fost pusă în discuţie joi, după ce Radu Bica a fost audiat de instanţă la primul termen al procesului în care este judecat pentru luare de mită. Procesul, care a început joi, la ora 15:00, s-a prelungit până seara, iar judecătorul de fond a pronunţat sentinţa în privinţa cererii de liberare sub control judiciar abia vineri dimineaţa. „Cererea noastră a fost respinsă. Astăzi (ieri, n.red.) depunem recurs la Curtea de Apel, şi sperăm să avem mai mult succes", a declarat Mihai Giurgea, unul dintre avocaţii care-l reprezintă pe fostul vicepreşedinte al CJ Cluj. Cel mai probabil, termenul pentru recurs va fi stabilit pentru săptămâna viitoare. Tot ieri, instanţa, după ce a verificat legalitatea măsurii arestării preventive a considerat că temeiurile subzistă.

Radu Bica a fost arestat preventiv în 1 noiembrie, sub acuzaţia de luare de mită, după ce ofiţerii DNA au găsit în apartamentul în care locuia la Cluj suma de 43.000 de lei. Banii, pe care Bica i-a primit de la denunţătoarea Aspazia Droniuc, erau puşi în lada unei canapele, în apartamentul lui Ştefan Cadar, proprietarul firmei de transport Fany, prieten cu fostul vice al CJ Cluj. Bica ar fi primit banii pentru a-i facilita Aspaziei Droniuc, care are şi o firmă de amenajări peisagistice, câştigarea unui contract de mentenanţă a stadionului Cluj Arena în 2012.

Audiat joi de judecătorul de fond, Bica a susţinut că este nevinovat, iar banii proveneau dintr-un împrumut luat de la amica sa, Aspazia Droniuc. Fostul vicepreşedinte al CJ Cluj a declarat că a cunoscut-o pe Aspazia Droniuc în anul 2006, prin prietena comună Brânduşa Mândru, în prezent consilier local PDL. Relaţiile s-au închegat având în vedere faptul că Aspazia Droniuc era membru PDL, la fel ca Bica. Explicaţiile lui Bica pentru banii pe care i-a primit de la Droniuc sunt legate de noua activitate a acestuia, pe care o desfăşura în paralel cu funcţia politică: agricultura. "Am arendat 30 de hectare de teren în Sălaj, în satul soţiei mele, unde am semănat grâu. În toamnă am început activitatea în sine, până când am fost arestat. Aveam nevoie de bani şi am luat legătura cu CEC Bank Cluj. Urma să port o discuţie pentru un împrumut agricol. Însă, având în vedere evenimentele din septembrie, când am fost foarte ocupat cu inaugurarea stadionului, nu m-am putut ocupa de acest împrumut", a spus Bica. După o discuţia cu Aspazia Droniuc, în care i-a explicat că are nevoie de un împrumut până obţine creditul de la CEC Bank, aceasta s-a oferit să îl ajute, a explicat Bica. "Am fost surprins de amabilitatea ei, mai ales că a spus Ce nu fac eu pentru dumneavoastră", a declarat Bica.
Având în vedere că în interceptările DNA Bica vorbea cu Aspazia despre contracte de asigurare, fostul vicepreşedinte al CJ Cluj s-a apărat spunând că avea de gând să semneze un astfel de act. "În timp ce mă aflam în maşina ei, înainte de a pleca cu banii, am vorbit despre agricultură. I-am spus că vreau să mai arendez şi alte terenuri şi că urma să fac asigurare de recoltă, iar în primăvară urma să o contactez pentru a încheia asigurarea. Ştiu că ea se ocupa şi de asigurări", a spus Bica. Însă, potrivit interceptărilor, chiar înainte de a-i da banii, Droniuc l-a sunat şi i-a transmis: "Voi veni cu asigurarea". Aşadar, afirmaţia lui Bica se cam clatină.


Pe de altă parte, Radu Bica a susţinut în faţa judecătorului că nu avea cum să-i faciliteze Aspaziei Droniuc câştigarea contractului de mentenanţă al stadionului întrucât nu făcea parte din Consiliul de Administraţie al societăţii care gestionează activitatea Cluj Arena. "Nu am avut nicio atribuţie nici pentru întocmirea caietului de sarcini pentru viitoarea licitaţie", a spus Bica.


Declaraţia dată de Bica nu l-a convins pe magistrat, care a respins cererea de liberare sub control judicar depusă de avocaţii săi. Următorul termen al procesului va avea loc în 2 februarie, când, la cererea procurorului de caz va fi audiat unul din cei patru martori: avocatul bucureştean Bogdan Aldea, cel care i-a dat Aspaziei Droniuc cei 10.000 de euro, bani care apoi au ajuns la Bica. De asemenea, vor fi audiaţi soţul Aspaziei Droniuc, proprietarul firmei de transport Fany, Ştefan Cadar şi soţia acestuia, Olezia Cadar. Radu Bica a fost în vacanţă la Viena pe cheltuiala soţilor Cadar, susţin procurorii DNA. Totodată, Bica avea la dispoziţie apartamentul din Cluj-Napoca al soţilor Cadar, loc unde au fost găsiţi şi banii primiţi de fostul vice al CJ Cluj de la Aspazia Droniuc.

 

Etichete
Comenteaza