Dejenii se alimentează cu apă din Tarniţa, de miercuri, pe bani europeni

Dejenii se alimentează cu apă din Tarniţa, de miercuri, pe bani europeni
Un număr de 40.000 de clujeni primesc apă potabilă printr-o reţea nou-construită, care va fi deschisă oficial miercuri, după lucrări pe bani europeni în cel mai scump proiect cu finanţare asigurată de UE în Cluj, reabilitarea sistemului de alimentare cu apă în judeţ, derulat de Compania de Apă „Someş".
">

Conducta de aducţiune a apei potabile Livad - Dej, din cadrul proiectului cofinanţat din Fondul de Coeziune al Uniunii Europene prin Programul Operaţional Sectorial (POS) Mediu, va fi inaugurată miercuri dimineaţă la staţia de pompare Hăşdate din Gherla. Atunci porneşte oficial alimentarea cu apă din sursa Tarniţa, prin staţia de tratare Gilău, a celor aproximativ 40.000 de locuitori din Dej şi localităţile arondate, prin intermediul aducţiunii de apă Gherla-Dej.

 

Lucrările de aducţiune a apei la Dej costă 22,9 milioane de euro. Este vorba de construcţia unei staţii de epurare (10 milioane de euro), prelungirea aducţiunii de apă din Gherla în Dej (4,9 milioane de euro), extinderea reţelor de apă-canal şi captarea apei de la Tarniţa. în Gherla costurile totale ale implementării proiectului european ajung la 12,6 milioane de euro. Lucrările fac face parte din cel mai scump proiect cu finanţare europeană din Ardeal, estimat la aproape 197 de milioane de euro, asiguraţi în cea mai mare parte de Uniunea Europeană prin Programul Operaţional Sectorial Mediu.

Proiectul va fi derulat de Compania de Apă Someş până în 2013. Acesta este de departe cel mai scump proiect cu finanţare europeană din istoria Clujului, iar din suma totală o pondere de 12,8% (25,3 milioane de euro) este asigurată de Companie printr-un credit bancar de la Banca Europeană de Investiţii (BEI). Creditul a fost contractat în iulie anul trecut. Restul sumei este acoperit de Uniunea Europeană - 74%, bugetul de stat - 11,3%, respectiv contribuţia autorităţilor locale - 1,9%.

Comenteaza