Dentist acuzat de malpraxis: “Am dat peste 6.000 de euro şi mănânc cu paiul!” VIDEO

Dentist acuzat de malpraxis: “Am dat peste 6.000 de euro şi mănânc cu paiul!” VIDEO
O româncă, stabilită în Franţa, se plânge că nu poate mânca şi nu poate dormi de durere după ce şi-a făcut lucrări dentare în valoare de 6.600 de euro la un medic din Baia Mare. Remedierea lucrării prost făcute o costă peste 8.000 de euro, la Cluj. În Franţa, costul se ridică la peste 30.000 de euro!

Nastaca Bizău, stabilită de 20 de ani în Franţa, a venit în decembrie 2012 în România, pentru a-şi vizita rudele din Baia Mare. Fiind în ţară, femeia s-a gândit că ar fi un moment potrivit pentru a-şi face lucrări dentare, ştiut fiind faptul că preţurile sunt mai mici în România decât în ţările vest-europene.

„Cineva mi-a recomandat-o pe doamna Rodica Popovici. M-am dus la cabinetul acesteia, şi i-am zis că am probleme cu 12 dinţi. Ea a zis că mai bine facem toţi dinţii, să îi acoperim, ca să nu mai am probleme pe viitor. Am fost de acord, a reuşit să mă convingă că aşa e bine", a povestit Nastaca Bizău pentru ZIUA de CLUJ.

După ce i-au fost acoperiţi 30 de dinţi, sub anestezie puternică, Nastaca Bizău s-a trezit a doua zi cu o senzaţie ciudată. „Dinţii au fost puşi definitiv, fără a avea o lucrare provizorie, de probă. Sub anestezia puternică nu mi-am dat seama că lucrarea e prost făcută. Totul arăta bine, din punct de vedere estic. Doctotiţa Popoviciu mi-a tăiat toată dantura şi apoi a acoperit fiecare dinte. După ce s-a treminat lucrarea, a doua zi, am simţit că nu îmi pot apropia partea de sus de partea de jos. Adică nu aveam ocluzie. Dinţii erau prea scurţi şi strâmb puşi, totul înclina spre partea stângă. M-am întors la cabinet şi i-am spus doctorului ce probleme am. Ea a zis că repară totul, a admis că a greşit. Nu pot să am încredere în ea, mi-a distrus dantura, nu e specialist în ocluzie dentară, şi i-am spus să îmi înapoieze banii, 6.600 de euro, dar refuză şi acum", s-a plâns femeia. Nastaca Bizău a depus şi o plângere la Colegiul Medicilor Maramureş.

Problemele nu au întârziat să apară, pacienta având dureri articulare mari la nivelul mandibulei, a maxilarului, dureri de cap, iar în condiţiile în care nu are ocluzie, adică măselele ei nu fac contact, poate mânca doar hrană lichidă. „Pot să mănânc doar supă, am ajuns să mănânc cu paiul", se plânge femeia. Nastaca Bizău s-a întors în Franţa, unde a consultat mai mulţi medici specialişti. Toţi i-au emis acte medicale în care i se indica refacerea întregii danturi, întrucât suferă de o gravă disfuncţie articulo-tempo-mandibulară. Pentru a repara ce a stricat dentistul din Baia-Mare, Nastaca Bizău ar trebui să plătească unui medic francez peste 30.000 de euro, aşa cum reiese din devizul pe care aceasta îl are ca dovadă. Thierry Jeannin, medic specialist în ocluzie dentară, arăta că actul medical emis după consultarea acestei paciente că dantura trebuie refăcută întrucât prezintă grave probleme de oculzie, fapt care îi generează femeii spasme musculare la nivelul feţei.

Disperată, Nastaca Bizău a revenit în România şi a consultat zilele trecute mai mulţi medici specialişti din Cluj-Napoca. Medicii consultaţi i-ar fi spus femeii că lucrarea de refacere a danturii cere timp şi bani: 8.200 de euro. „Ce pot să fac? Dacă nu îmi refac dantura risc să ajung chiar la surzenie, aşa mi-au spus medicii. Articulaţiile şi ligamentele îmi sunt afectate şi în timp pot să surzesc din cauza asta. Noaptea dorm cu o gutieră, iar ziua ţin în permanenţă gumă de mestecat între măsele, ca să îmi stea gura închisă", a spus, printre lacrimi, Nastaca Bizău. Femeia spune că face, în permanenţă, tratament cu analgezice după intervenţia stomatologului Popovici.

Rodica Popovici, medicul dentist acuzat de pacienta venită din Franţa, a refuzat să facă declaraţii cu privire la situaţia acesteia. „Există Colegiul Medicilor, vă rog discutaţi cu ei. Eu nu doresc să comentez în nici un fel", a spus medicul. Viorica Titircă, preşedintele Colegiului Judeţean al Medicilor Dentişti Maramureş, a confirmat că există o plângere depusă faţă de stomatologul Rodica Popovici. „Doamna Bizău a depus o plângere în decembrie 2012. Am înţeles că a fost şi la Cluj, unde a fost consultată, şi un medic de acolo a confirmat că sunt probleme de ocluzie. Încă nu am decis dacă acest caz intră sau nu în comisia de etică, pentru că întâi trebuie să vină pacienta, să văd despre ce e vorba, trebuie să o consult şi să discut cu ea. Miercuri ar trebui să vină la noi. Am înţeles de la terţi că dânsa doreşte să recupereze banii", a spus preşedintele Colegiului Judeţean al Medicilor Dentişti Maramureş. Potrivit surselor ZIUA de CLUJ, colegiul condiţionează recuperarea banilor de îndepărtarea lucrării. „Abia aştept să scot lucrarea asta, pentru că aşa nu pot trăi. Nu am făcut încă acest lucru pentru că trebuie să mă vadă cei de la colegiul medicilor, să facă un fel de expertiză", a spus Nastaca Bizău.

 

 

Comenteaza