Foto Deputat de Cluj, către primarul din Florești: "Nu îți e rușine, Șulea?!". Malurile Someșeului, încă pline de gunoaie

Deputat de Cluj, către primarul din Florești: "Nu îți e rușine, Șulea?!". Malurile Someșeului, încă pline de gunoaie

Primăria Florești a anunțat recent că igienizează malurile Someșului. Un deputat de Cluj a mers să verifice situația în teren și a fost șocat de ce a găsit. 

"Primarul Horea Șulea a anunțat triumfalist că face curățenie pe malul Someșului, în Florești. Ce a uitat să spună e că s-a făcut curățenie pe 50 de metri, dar că au mai rămas vreo 5 kilometri! E plin de deșeuri între Florești și Cluj, dar și in Cluj. Am documentat azi în ploaie situația și malurile sunt extrem de poluate.

Primarul a anunțat că trebuie îndiguite malurile. Mare prostie ar fi! El se gândește că gunoaiele nu mai sunt prinse în pământ, copaci și vegetatie, dacă sunt îndiguite. Adică să nu mai stea în Florești, să vină direct la Cluj! Indiguirea e cu atât mai periculoasă cu cât în zona Floreștiului și Companiei de Apă Someș SA a rămas una din puținele zone sălbatice ale Clujului și ale râului, unde avem zeci de specii de păsări, căprioare, porci mistreți, o biodiversitate cum nu visăm. Apa, prin dispariția vegetației, a pământului, a copacilor etc. nu s-ar mai autoepura datorită indiguirii și ar deveni și mai poluată", spune deputatul independent Adrian Dohotaru. 

În opinia politicianului, există alternative la poluarea Someșului cu deșeuri.

"Malurile trebuie amenajate minim invaziv ca să avem coridoare pietonale și cicliste între Cluj și Gilău, ca să scoatem oamenii din traficul auto aglomerat și stresant. Putem amenaja cateva spații verzi, putem avea mai multe plaje pentru clujeni și floresteni.

În zonele unde se aruncă, trebuie realizate neapărat contracte de salubritate pentru că nu sunt, apoi instalate camere și amendați contravenienții sever. Cine aruncă deșeuri din construcții să fie amendat și mai dur! Gardurile ilegale trebuie date jos ca să avem spații comune, mai ales că legea apelor spune ca în funcție de lățimea râului trebuie sa avem între 10 și 15 metri zonă de trecere, fără împrejmuiri.

Someșul în zona asta e atât de frumos, cu spații verzi așa de sălbatice, ca ni-l putem imagina oricând drept un parc natural urban, cu regim de conservare asemenea ariilor naturale protejate, așa cum avem în Parcul Natural Văcărești și asa cum am merita mai multe aglomerații urbane din România!". 

 

 

Comenteaza