Descinderi DNA la Primăria Cluj-Napoca. Este vizat proiectul de ticketing

Descinderi DNA la Primăria Cluj-Napoca. Este vizat proiectul de ticketing
Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Cluj au făcut verificări, marţi dimineaţă, la Primăria Cluj-Napoca, într-un dosar privind sistemul de ticketing.

Anchetatorii anticorupţie informează că descinderile au loc într-o cauză penală ce vizează săvârșirea unor infracțiuni asimilate celor de corupție și a unor infracțiuni îndreptate împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene, comise în perioada 2012-2015.

Purtătorul de cuvânt al Primăriei Cluj-Napoca, Oana Buzatu, a declarat, pentru ZIUA de CLUJ, că procurorii verifică documente privind implementarea proiectului de ticketing, care vizează modernizarea sistemului de vânzare a biletelor de transport în comun de către Compania de Transport Public. Ea a precizat că descinderile au loc şi în teren, în staţiile de îmbarcare-debarcare a călătorilor, unde sunt amplasate noile automate pentru bilete.

"Reprezentanţii DNA au solicitat o serie de documente legate de sistemul de ticketing, atât pe partea de documente, cât şi pe cea de implementare. Li s-au pus la dispoziţie copii după documentele solicitate, dar au făcut şi verificări în teren, pentru că o parte a echipamentelor a fost instalată. Sistemul nu este funcţional, e doar în faza de testare, în septembrie a fost pornit primul echipament şi de atunci a început perioada de testare şi de adaptare a softului", a afirmat ea. 

Buzatu a ţinut să puncteze că percheziţiile procurorilor anticorupţie nu vizează persoane anume, ci doar documente. "În aceste momente, din informaţiile noastre, nu sunt vizate persoane. Cei cu care au intrat în contact sunt cei de la primărie şi de la CTP, dar nu sunt persoane vizate punctual, ci sunt verificate documente şi echipamente", a specificat aceasta. 

Anchetatorii DNA au precizat, prin intermediul unui comunicat de presă, că descinderi similare au loc şi pe raza muncipiului Bucureşti, dar şi în judeţul Braşov, unde îşi au sediul cele două firme care au implementat sistemul de ticketing, CS Vision şi Ramb SRL.

"În cursul zilei de 10 noiembrie 2015, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, sunt efectuate percheziții domiciliare în 22 locații situate în municipiul București și județele Cluj și Brașov, din care două sunt sediile unor instituții publice, restul reprezentând sediile unor societăți comerciale și domiciliile unor persoane fizice", se arată în documentul citat.

UPDATE: Procurorii DNA au descins, în jurul prânzului, şi la sediul CTP Cluj-Napoca. Contactat de ZIUA de CLUJ, directorul CTP, Liviu Neag, a confirmat acţiunea anchetatorilor, precizând că aceştia au luat o serie de documente legate de proiectul de ticketing. "Au ridicat nişte documente", a afirmat el, succint.

__________

Sistemul de ticketing a fost lansat în 9 septembrie, firmele însărcinate cu implementarea lui, CS Vision şi Ramb SRL, despre care ZIUA de CLUJ a scris de mai multe ori, fiind controlate de omul de afaceri braşovean Răzvan Gabriel Bâgiu, cunoscut ca un apropiat al dispărutului PDL.

În cadrul proiectului, finanţat din fonduri europene în valoare de 33,6 de milioane de lei, au fost modernizate 87 de staţii de transport în comun în Cluj-Napoca, fiind montate 94 de copertine, amenajate 61 de automate de eliberare a legitimaţiilor de călătorie şi 74 de panouri de afişaj cu privire la circulaţia mijloacelor de transport în comun.

Procurorii DNA au făcut percheziţii la Primăria Cluj-Napoca şi în 7 octombrie, într-un dosar vizând contracte încheiate de administraţia locală pentru servicii de deratizare şi dezinsecţie prestate de firma Coral Impex. Atunci au fost vizate şi primăriile Alba Iulia, Sibiu, Târgu-Mureş şi Zalău.

În acest dosar, şeful Serviciului Tehnic de la Primăria Cluj-Napoca şi un consilier de la acelaşi serviciu sunt cercetaţi de DNA Cluj pentru luare de mită, după ce ar fi primit de la reprezentanţi ai Coral Impex sume de bani şi produse pentru a-şi îndeplini atribuţiile în favoarea firmei de deratizare şi dezinsecţie.

Comenteaza